Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem
łatwe
51 osób zapisało

Składniki
400 gramów
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
5 listki
75 gramów
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Gnocci ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta z dodatkiem kostki Knorr. Po ugotowaniu odcedź gnocchi, skrop oliwą i dopraw sosem czosnkowym Knorr.
Krok 2
Oczyść grzyby i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa korzeniowego obierz i pokrój w paski. Orzechy lekko rozkrusz.
Krok 3
Warzyw połóż na blaszce z piekarnika, skrop olejem i piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Krok 4
W tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni podsmaż grzyby wraz z cebulą. Jak będą rumiane dodaj gnocchi.
Krok 5
Dodaj warzywa, orzechy oraz szałwię. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj udekorowane listkami rukwi.

Dobra rada:
Zamiast gnocchi możesz użyć risotto lub makaronu. Do podania posyp danie rozkruszonym serem kozim.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi z skorzonerą, pietruszką i masłem
Niewielkie kluseczki gnocchi należą do klasyki włoskich dań, które są uwielbiane na całym świecie. Tym razem zrezygnujemy z typowo śródziemnomorskich dodatków na rzecz smakowitych warzyw korzeniowych, o które nietrudno na lokalnych targach i w warzywniakach. Apetyczne miksowanie receptur to nasza specjalność! Próbowaliście już gnocchi ze skorzonerą i pietruszką?
Dla kogo?
Gnocchi można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych produktów. Wszystko zależy od tego, ile czasu jesteście w stanie przeznaczyć na gotowanie. W najszybszym wariancie ten wyśmienity obiad przyrządzicie w zaledwie 20 minut.
Na jaką okazję?
Kto powiedział, że na co dzień nie można jeść finezyjnie? Pieczone warzywa korzeniowe z grzybami, rukwią wodną, orzechami oraz szałwią sprawią, że poczujecie się jak w najlepszej restauracji.
Czy wiesz, że?
Skorzonerę znajdziecie także pod nazwą „wężymord”. Podobne do rzepy warzywo należy do rodziny roślin astrowatych.
Dla urozmaicenia:
Liście rukwi wodnej możecie zamienić w pesto, którego smak zostanie wzbogacony nerkowcami lub ziarnami słonecznika, czosnkiem i oliwą.