Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym
łatwe
219 osób zapisało

Składniki
1 pęczek
1 opakowanie
0.5 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagi umyj, oczyść i obetnij końcówki. Skrop oliwa i ułóż w naczyniu do gotowania na parze.

Krok 2
Wyciśnij do małego rondelka sok z cytryny i dodaj dwie łyżki wody. Z koperku oberwij gałązki. Zimne masło pokrój w mniejszą kostkę. Zagotuj sok z cytryny, potem dodaj masło i całość lekko podgrzej ciągle mieszając aż sos zrobi się gładki i gęsty.

Krok 3
Zdejmij z ognia, dodaj sos sałatkowy Knorr.

Krok 4
Szparagi gotuj na parze przez ok 10 minut. Podawaj z masłem cytrynowo czosnkowym i koperkiem.


Dobra rada:
Szparagi możesz dodatkowo posypać startym parmezanem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szparagi gotowane na parze z masłem czosnkowo-cytrynowym
Szparagi kojarzą się z daniem luksusowym, serwowanym podczas wyjątkowych okazji. Zmieńcie ten trend, wprowadzając to pyszne warzywo do swojej codziennej diety. Jedną z ciekawszych propozycji jest ugotowanie szparagów na parze z aromatycznym masłem czosnkowo-cytrynowym. Z pewnością przypadną do gustu miłośnikom szybkiej i nowoczesnej kuchni. Mają jeszcze jedną szczególną cechę – szybko znikają ze stołu. Pamiętajcie więc, aby przygotować więcej szparagów – rodzina i goście z pewnością poproszą o dokładkę. Smacznego!
Dla kogo?
Szparagi na parze to propozycja dla każdego, nie tylko dla wegetarian. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich nowymi umiejętnościami kulinarnymi, sięgnijcie po nasz przepis. Sukces jest pewny!
Na jaką okazję?
Szparagi gotowane na parze to doskonała propozycja na urozmaicenie domowych obiadów, a także pomysł na uroczystą kolację dla dwojga.
Czy wiesz, że?
Szparagi stosowane są szeroko w kuchniach całego świata. Popularność zawdzięczają przede wszystkim delikatnemu smakowi, który doskonale komponuje się zarówno z potrawami mięsnymi, jak i innymi warzywami. Ze szparagów przygotowywana jest także aromatyczna zupa.
Dla urozmaicenia:
Ze szparagami świetnie komponuje się starty parmezan, którym posypcie warzywa przed podaniem.