Pulpety na parze w sosie pomidorowym – gotowane | Przepisy.pl pixel

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
258 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

447 osób wydrukowało

Pobierz pdf

992 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

1 słoik

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oddziel białka od żółek. Z białek ubij pianę. W garnku z szerokim dnem nastaw 1 litr wody.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Połowę opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr oraz pianę z jajek dodaj do mięsa mielonego i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Pulpeciki ułóż na płaskim sicie, całość umieść na wierzchu gotującego się garnka, który w miarę możliwości przykryj lub zawiń folią aluminiową, tak aby klopsiki mogły ugotować się na parze.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Na patelnię wlej pomidory z puszki i dodaj pozostałą część Klopsików w sosie pomidorowym Naturalnie smaczne Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotuj pod przykryciem 2 minuty. Do gotowego sosu przełóż ugotowane na parze pulpety.

Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Gotowe pulpety posyp świeżo pokrojoną natką pietruszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Klopsiki na parze z sosem pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Klopsiki na parze z sosem pomidorowymKlopsiki na parze z sosem pomidorowym

Bardzo dobry obiad albo kolację przyrządzić można z zaledwie kilku składników. Nie tylko prostą sałatkę lub kanapki, ale także mięso w sosie. Zrób np. klopsiki na parze z sosem pomidorowym. Nieskomplikowane danie, które wszyscy domownicy będą zajadać z dużym apetytem. Lepiej od razu przygotuj kilka nadprogramowych porcji soczystych pulpetów na parze.

Dla kogo? Prostota przede wszystkim! Do zrobienia klopsów na parze nie potrzebujesz nawet moczonej w wodzie lub mleku bułki – miękkość nadasz im dzięki ubitym białkom z jajek. Kiedy powstanie z nich sztywna piana, połącz ją delikatnie z mięsem mielonym dowolnego rodzaju – tak, by białka nie opadły, ale dodały mięsu właściwej konsystencji. Uformuj nieduże kulki i gotuj je na parze, by uzyskać pyszne pulpety na parze w sosie pomidorowym.

Na jaką okazję? Przyrządzasz jedzenie dla całej rodziny i szukasz uniwersalnych potraw, które urozmaicą domowy jadłospis, zwłaszcza w porze obiadu? Postaw na pulpety na parze w sosie pomidorowym. Wybierz takie przyprawy i rodzaj mięsa, jakie twoi domownicy lubią najbardziej. Zapewniamy, że z klopsikami na parze posiłek upłynie w niezwykle przyjemnej atmosferze.

Czy wiesz, że? Nie potrzebujesz profesjonalnego sprzętu do zrobienia pulpecików na parze. W garnku umieść płaskie sitko albo specjalną wkładkę – ważne, by nie dotykały wody. Przykryj naczynie, aby ciepło pozostało w środku i ugotuj klopsiki na parze. Dzięki takiej metodzie ich przyrządzania, nie musisz używać tłuszczu oraz unikniesz wysuszenia mięsa.

Dla urozmaicenia: Kiedy klopsiki na parze będą się jeszcze gotowały, zacznij przyrządzanie sosu. Użyj do niego pomidorów pelati i przypraw. Kiedy zgęstnieje, przełóż do niego mięsne kulki. Klopsiki na parze w sosie pomidorowym podawaj z ryżem albo ziemniakami. Spróbuj!