Gotowane pulpety w sosie pomidorowym – klopsy | Przepisy.pl pixel

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

313

heart
1692 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3199 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6805 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

3 łyżki

2 łyżki

1 słoik

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kajzerkę namocz w wodzie, dokładnie odciśnij, dodaj do mięsa mielonego. Posiekaj natkę pietruszki.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 1

Krok 2

Połowę opakowania Knorr do pulpetów dodaj do mięsa mielonego, wbij jajko i dokładnie wymieszaj.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 2

Krok 3

Z powstałej masy uformuj małe okrągłe pulpeciki. Obsmaż je delikatnie na rozgrzanej oliwie.

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 3

Krok 4

Na patelnie wlej pomidory z puszki, dodaj kapary i pozostałą część opakowania Knorr, całość dokładnie wymieszaj, gotuj pod przykryciem 2 – 3 minuty. Pulpetu podawaj z dowolnym dodatkiem skrobiowym, z wierzchu posyp natką pietruszki

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do sosu możesz też dodać łyżkę lub dwie śmietany - stanie się bardziej kremowy.

10

Opinie o przepisie

  • Sysia

    Sysia , 05.03.2024

    Dziś zrobiłam i pierwszy raz wyszły mi boskie. Sos w sam raz.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • uhj

    uhj , 23.06.2023

    polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • JAREK

    JAREK , 08.01.2023

    Super przepis z knorr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sandra

    Sandra , 20.12.2021

    Tak. Uwielbiam pulpety w sosie pomidorowym mogłabym je jeść codziennie a jeszcze lepsze są z kaszą jęczmienna pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ela

    Ela , 09.12.2021

    Dzięki za przepisy, są rewelacyjne. Codziennie przyrządzam inne pozdrawiam ela

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena, Czerwinska

    Helena, Czerwinska , 18.08.2020

    Na pewno są smaczne,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Julia  Kociołek

    Julia Kociołek , 10.02.2020

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Pleban

    Agnieszka Pleban , 29.07.2019

    Bardzo smaczny i prosty przepis! Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gmurzyńska

    Barbara Gmurzyńska , 02.01.2018

    Bardzo smaczne.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Good Fella

    Good Fella , 13.03.2017

    mmm

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gotowane pulpety w sosie pomidorowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gotowane pulpety w sosie pomidorowymGotowane pulpety w sosie pomidorowym

Gotowane pulpety w sosie pomidorowym to prosty sposób na obiad – nic więc dziwnego, że są daniem dość popularnym, które gości w polskich kuchniach od wielu lat. W naszym przepisie wykorzystujemy mielone mięso z indyka, ale sprawdzi się także mieszane wieprzowo – wołowe albo z szynki. Żeby gotowane pulpety w sosie były miękkie i delikatne, dodaj do nich namoczoną w wodzie kajzerkę oraz jajko, dzięki któremu łatwiej uformujesz jednolitą masę. Dopraw ją do smaku i formuj małe kuleczki. Usmaż je delikatnie, by lekko się zarumieniły, a następnie duś w sosie. Tak przyrządzone pulpety w sosie pomidorowym pozostaną miękkie i soczyste. Jak serwować potrawę? Pulpety gotowane w sosie pomidorowym idealnie komponują się z ziemniakami, makaronem albo ryżem. Nie zapomnij też o surówce z białej lub czerwonej kapusty.

Dla kogo?

Pulpety gotowane w sosie pomidorowym przypadną do gustu miłośnikom klasycznej kuchni, w zupełnie nowej odsłonie. Przepis spełni także oczekiwania tych z was, którzy nie mogą poświęcić zbyt dużo czasu na codzienne gotowanie.

Na jaką okazję?

Klopsy gotowane w sosie pomidorowym idealnie sprawdzą się jako urozmaicenie codziennego menu obiadowego. Możecie je z łatwością odgrzać, dlatego będą świetnym pomysłem na lunch zabierany do pracy.

Czy wiesz, że?

Pulpety pochodzą z Włoch, gdzie serwowane są w wielu różnych odmianach. Często stanowią obowiązkowy dodatek do zup. Mogą być także osobnym daniem, wówczas określa się je mianem al sugo.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz, dodaj do mięsa również posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Gdy wolisz bardziej wyraziste smaki, dopraw sos papryczką chili albo ostrą papryką w proszku. Możesz także posypać gotowe klopsiki w sosie pomidorowym pikantnym żółtym serem.