
Składniki
400 gramów
3 łyżki
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 sztuki
3 łyżki
2 sztuki
1 słoik
1 pęczek
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i pomidory pokrój w drobną kostkę, a ząbki czosnku i natkę kolendry posiekaj.

Krok 2
W misce zmieszaj mięso mielone z kminem rzymskim, tartą bułką i połową opakowania Klopsików w sosie pomidorowym Knorr. Z powstałego w ten sposób farszu uformuj mięsne kulki.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym oleju podsmaż cynamon, goździki, przyprawę curry. Smaż przyprawy około 15 sekund, aż zaczną mocno pachnieć, dodaj wtedy czosnek i cebulę i smaż wszystko razem, aż cebula zacznie się rumienić.

Krok 4
Dodaj pomidory i smaż wszystko razem przez kolejną minutę, potem dodaj mleko kokosowe i pozostałą część opakowania Knorr.

Krok 5
Do gotującego się sosu powoli dodawaj mięsne kulki, delikatnie mieszając, tak aby się nie rozpadły. Wszystko razem gotuj pod przykryciem jeszcze kilka minut, aż mięso będzie miękkie w środku. Pulpety w sosie curry podawaj z ryżem, posyp je obficie natką kolendry.


Dobra rada:
Aby zaostrzyć smak potrawy, dodaj do sosu łyżeczkę ostrej papryki w proszku.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki w sosie curry
Mięsne kuleczki bez smażenia, w niezwykle aromatycznym, pachnącym korzennymi przyprawami sosie. Jeśli podoba Ci się ten opis, wypróbuj przepis na pulpeciki w sosie curry. Przyrządź je z delikatnego mięsa drobiowego doprawionego kminem rzymskim i pomidorową przyprawą. Ulep niewielkie kuleczki i odłóż na bok, by przygotować sos curry, który nada całej potrawie orientalnego charakteru. Zacznij od podsmażenia przypraw: cynamonu, curry madras oraz goździków. W ten sposób wydobędziesz z nich aromat, który przeniknie do pozostałych składników potrawy: czosnku, cebuli, pomidorów, mleka kokosowego i, oczywiście, pulpecików. Kiedy sos zacznie się gotować i gęstnieć, dodaj do niego pulpety i ugotuj je. Mieszaj delikatnie, by kulki mięsa się nie rozpadły. Pulpeciki w sosie curry podawaj z długoziarnistym ryżem jaśminowym albo basmati, dekorując każdą porcję natką kolendry – zioła popularnego w kuchni hinduskiej. Przekonaj się, jak proste może być przyrządzenie orientalnego dania. Przygotuj je na najbliższą okazję.