Pulpety ryżowe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpety ryżowe

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

0.25 szklanki

1 łyżeczka

1 szczypta

50 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

2 sztuki

150 gramów

4 łyżki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko, ostudź.

Krok 2

0,3 cebuli drobno posiekaj, pozostałą pokrój w plastry. Pieczarki opłukaj i pokrój na ósemki.

Krok 3

Grubo pokrojoną cebulę i pieczarki zeszklij na rozgrzanym maśle i odrobinie oleju, posyp rozmarynem, pieprzem ziołowym i solą. Dopraw przyprawą do zup.

Krok 4

Jeszcze raz podsmaż, dodaj koncentrat pomidorowy, dolej około 0,5 szklanki wody. Całość zagotuj i odstaw.

Krok 5

Do ostudzonego ryżu dodaj drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki i żółty ser. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wyrób masę.

Krok 6

Zwilżonymi dłońmi nabieraj masę ryżową i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Panieruj je w tartej bułce i obsmaż na oleju z każdej strony.

Krok 7

Pulpety polej sosem pieczarkowym i duś pod przykryciem 10 minut. Używając łyżki cedzakowej delikatnie wyjmij pulpety na talerze. Polej sosem i posyp zieleniną.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpety ryżowe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej