Cebulaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulaki

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.75 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

35 dekagramów

1 kilogram

1 szczypta

1 sztuka

7 dekagramów

0.5 szklanki

1 kilogram

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z pół litra ciepłej wody, drożdży, cukru, szczypty soli i odrobiny mąki zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 2

Gdy wyrośnie, wlej do mąki. Dodaj jajko, olej i wyrób ciasto.

Krok 3

Formuj 15 kulek i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 4

Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plastry. Na margarynie osobno podsmaż oba składniki, po czym połącz.

Krok 5

Dodaj koncentrat pomidorowy i dopraw według uznania vegetą i pieprzem. Wymieszaj i ostudź.

Krok 6

Wyrośnięte kulki spłaszcz, na środek nałóż porcje farszu.

Krok 7

Piecz w wysmarowanej olejem blaszce 20 minut w temperaturze 180 stopni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
11 osób ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - CebulakiCebulaki

Cebulaki to doskonała przekąska pomiędzy codziennymi obowiązkami. Będą smaczne zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno. Możesz je np. zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie. Oddzielnie należy przyrządzić nadzienie, którego podstawą powinna być cebula – dowolnie: biała, czerwona lub dymka, zeszklona na oliwie z oliwek. Świetnie skomponują się z nią pieczarki. Warto podsmażyć je osobno, ponieważ puszczą wodę. Taki farsz dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz suszonymi ziołami: bazylią, oregano lub tymiankiem. Jego podstawową wersję urozmaicaj, dodając dodatkowe składniki, np. suszone pomidory lub paprykę. Następnie przygotuj ciasto drożdżowe, które będzie podstawą dla cebulaków. Aby było pulchne, zaczyn drożdżowy odstaw do wyrośnięcia, a dopiero później połącz z mąką. Uformuj z niego płaskie krążki, napełnij je cebulowym nadzieniem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Wypróbuj także wariantu z farszem zaprawianym niewielką ilością przecieru pomidorowego. Wydruku listę składników i sprawdź ten przepis.