Zapiekanka z ciasta francuskiego ze szpinakiem | Przepisy.pl pixel

Szybka zapiekanka ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

89

heart
493 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1444 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1431 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 łyżeczka

2 pęczki

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

5 sztuk

200 mililitrów

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Płaską, podłużną formę do pieczenia wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem. Zapiecz przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 220 °C.

Krok 2

Na rozgrzanej oliwie przesmaż posiekany czosnek, posiekaną cebulę oraz pieczarki. Szpinak sparz krótko we wrzącej wodzie i odciśnij z nadmiaru wody.

Krok 3

W kielichu blendera zmiksuj jajka ze śmietaną i dopraw Delikatem Knorr oraz czarnym pieprzem.

Krok 4

Na zapieczony spód wyłóż pieczarki, zalej śmietaną i posyp serem. Następnie na wierzch zapiekanki rozłóż szpinak. Całość wstaw do nagrzanego do 160 °C piekarnika i zapiekaj przez 25-30 minut. Podawaj zarówno na ciepło, jak i na zimno.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • monika przybylak

    monika przybylak , 01.05.2021

    Jest przepyszna. Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Krawczyk

    Agnieszka Krawczyk , 17.05.2019

    Prosta,szybka i pyszna zapiekanka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zapiekanka ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka zapiekanka ze szpinakiemSzybka zapiekanka ze szpinakiem

Szybka zapiekanka ze szpinakiem przyrządzana we własnej kuchni to danie bezkonkurencyjne. Nie można jej nawet porównywać z propozycjami z barów, w których mamy do czynienia z masową produkcją. Zapoznaj się z naszą recepturą i zobacz, że zrobienie zapiekanki na cieście francuskim ze szpinakiem to bułka z masłem.

Dla kogo?

Uwielbiasz szpinak w każdej postaci i szukasz sposobu, by przekonać do tego warzywa swoich bliskich? Zaserwuj im zapiekankę z ciasta francuskiego ze szpinakiem. W tym celu podsmaż pieczarki, cebulę i czosnek, po czym sparz delikatne świeże liście szpinaku pozbawione wcześniej ogonków. Zmiksuj jajka i śmietanę, które po upieczeniu zetną się i stworzą bazę farszu. Na spód tarty wyłóż pieczarki, zalej je masą jajeczno-śmietanową, posyp serem żółtym (może być dowolny, np. tylżycki albo gouda) i rozłóż równomiernie szpinak.

Na jaką okazję?

Szybka zapiekanka ze szpinakiem to świetne rozwiązanie na obiad, ciepłą kolację, a także spotkanie ze znajomymi. Przygotuj ją w podłużnej blaszce, dzięki czemu po upieczeniu łatwiej będzie podzielić ją na nieduże porcje i podać np. w formie przekąski. 

Czy wiesz, że?

Formę wyłóż ciastem francuskim i ponakłuwaj je widelcem, by zbytnio nie urosło i zapiecz przez chwilę, a następnie wyjmij z piekarnika. W tym czasie przygotuj nadzienie do zapiekanki, które umieścisz na wstępnie podpieczonym spodzie. Zapiekanka ze szpinakiem i pieczarkami już prawie gotowa.

Dla urozmaicenia:

Po upieczeniu serwuj na ciepło lub na zimno, solo albo z sosem czosnkowym. Szybka zapiekanka ze szpinakiem znakomicie skomponuje się z sałatką z rukoli lub kapusty pekińskiej. Przygotuj ją i napisz w komentarzu, czy ci smakowała.