Sałatka z tortellini z pomidorami i mozzarellą | Przepisy.pl pixel

Sałatka z tortellini i mozzarellą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
494 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
36 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

797 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1097 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

100 gramów

60 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tortellini ugotuj w osolonym wrzątku, następnie przełóż do zimnej wody.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 1

Krok 2

Sałatę porwij, oczyść szpinak, pomidorki i mozzarellę pokrój w kostkę. Suszone pomidory i cebulę pokrój w cienkie paski.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy przygotuj według przepisu na opakowaniu.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 3

Krok 4

Połącz wszystkie składniki z sosem i tortellini. Podawaj samodzielnie lub z pieczywem.

Sałatka z tortellini i mozzarellą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

1

Opinie o przepisie

  • Marek Templer

    Marek Templer , 12.02.2020

    Dodałem trochę hiszpańskich klimatów w postaci kiełbasy chiorizo. Bardziej wyraziste

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z tortellini i mozzarellą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z tortellini i mozzarelląSałatka z tortellini i mozzarellą

Tortellini to popularny rodzaj małych włoskich pierogów. Zazwyczaj wypełnione są farszem mięsnym, serowym lub warzywnym. Możesz kupić je w każdym większym supermarkecie i dodać do wszelkich zup oraz sałatek. Zobacz ich nową odsłonę, ponieważ przed Tobą nasz specjał, czyli sałatka z tortellini i mozzarellą!

Dla kogo?

Fani klasycznych pierogów koniecznie powinni spróbować ich mniejszej, włoskiej wersji. Przyrządzenie tortellini z pomidorami i mozzarellą to najlepsza okazja! Nie bez powodu ten rodzaj pierożków jest znany na całym świecie. Popatrz na naszą recepturę i poznaj walory tortellini z mozzarellą lub innymi składnikami! 

Na jaką okazję?

Sałatka z tortellini i mozzarellą to odrobina gorącej Italii na Twoim talerzu. Zaserwuj ją dla przyjaciół podczas spotkania, a będą zachwyceni! Sałatka z tortellini z pomidorami i mozzarellą sprawdzi się również jako lunch poza domem. Zapakuj ją do pojemniczka i zabierz do pracy lub szkoły. 

Czy wiesz, że?

Pierożki dobrze smakują na ciepło, ale i na zimno, co czyni je świetną propozycją na szybki lunch w pracy. Sałatka z tortellini z mozzarellą jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu i możliwa do zrobienia nawet przed wyjściem do pracy. Ugotowanie pierożków zajmuje około 10 minut!

Dla urozmaicenia:

W tym przepisie tortellini zestawione są z mozzarellą, serem charakterystycznym dla włoskiej kuchni. Jest on delikatny, miękki i lekko ciągnący się. Użyto tortellini szpinakowych, jednak inne rodzaje tych wyjątkowych pierogów również dobrze się sprawdzą. Całości naszej propozycji dopełniają młody szpinak, pomidorki koktajlowe i suszone.