Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami
łatwe
236 osób zapisało

Składniki
400 gramów
8 sztuk
2 opakowania
2 łyżki
2 łyżki
1 szklanka
1 sztuka
20 gramów
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedź i wystudź.

Krok 2
Sosy Knorr wymieszaj z 6 łyżkami wody oraz taką samą ilością oliwy z pomidorów suszonych.

Krok 3
Pomidory pokrój w paski, szpinak również. Cebulę pokrój w piórka, a kawałek parmezanu pokrój na cieniutkie plasterki.

Krok 4
Przełóż do dużej miski wszystkie składniki (oprócz parmezanu), zalej sosem Knorr i wymieszaj. Następnie gotową sałatkę nałóż do salaterki i posyp cienko pokrojonym parmezanem.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami
Lubisz makaron i chcesz przygotować przekąskę na jego bazie? Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami będzie odpowiednim wyborem. Sprawdzi się jako drugie śniadanie do pracy i jako obiadowy dodatek do pieczonego albo gotowanego mięsa. Zacznij od ugotowania makaronu, by zdążył się schłodzić przed połączeniem wszystkich składników. Nie przelewaj go zimną wodą, wystarczy, że odłożysz go na sitku i ewentualnie skropisz oliwą. Szpinak dokładnie umyj i osusz, większe liście porwij, utnij grube ogonki. Możesz go zastąpić np. roszponką, pokrój także suszone pomidory z zalewy. W piórka podziel czerwoną cebulę (dobra będzie także cukrowa – łagodna i delikatnie słodka). Wymieszaj wszystko razem i polej sosem we włoskim stylu, do przyrządzenia którego doskonale sprawdzi się oliwa z pomidorów suszonych. Dla wzmocnienia smaku, dodaj też kapary, a jeśli wolisz łagodniejsze dodatki, wykorzystaj tylko oliwki. Na koniec dołącz także starty parmezan. Sałatka farfalle z suszonymi pomidorami to szybki sposób na przekąskę – spróbuj i podziel się swoją opinią w komentarzu.