Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
197 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

4 sztuki

5 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

2 sztuki

1 opakowanie

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos Knorr wymieszaj z 3 łyżkami wody oraz 3 łyżkami oliwy z pomidorów. Pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do sosu.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 1

Krok 2

Pomidory i ogórka pokrój w cienkie plastry. Mozzarellę w półplastry. Na czterech jednakowych talerzach rozłóż dookoła na przemian plastry pomidora, mozzarelli oraz ogórka.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 2

Krok 3

Po środku pozostaw nieco miejsca i umieść ścisło zwinięty liść sałaty. Wszystkie porcje sałatki polej przygotowanym wcześniej sosem Knorr i udekoruj listkami bazylii.

Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Caprese z ogórkiem i suszonymi pomidoramiCaprese z ogórkiem i suszonymi pomidorami

Włoska klasyka w nowym wydaniu. Wystarczy odrobina fantazji, świeży ogórek, sałata i garść suszonych pomidorów, aby nadać sałatce caprese nowy, wyrazisty smak. Soczyste, pachnące słońcem pomidory, plastry mięciutkiej mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, garść aromatycznych ziół oraz oliwa z oliwek – to składniki, których należy użyć, by przygotować tę słynną sałatkę w tradycyjny sposób, czyli tak, jak podaje się ją w Italii. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ulepszyć nieco oryginalny przepis i dorzucić do włoskiego caprese plasterki chrupiącego ogórka i garść posiekanych suszonych pomidorów. Gotową sałatkę, polaną obficie ziołowym sosem, serwuj na stół w towarzystwie chrupiącej bagietki, złocistych grzanek lub paluszków grisssini. Jeśli chcesz, by jeszcze lepiej prezentowała się na talerzu, udekoruj ją zielonymi oliwkami.