Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłucz, osusz i posyp pieprzem oraz przyprawą do kurczaka Knorr. Zawiń w folię aluminiową i upiecz- 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ostygnie pokrój w mniejsze kawałki. Sałaty opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na durszlaku do obeschnięcia.

Krok 2

Pomidor umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z sosem sojowym i obsmaż na średnim ogniu do zrumienia.

Krok 3

W misce wymieszaj warzywa i grzyby. Dodaj kurczaka i rozkrusz fetę. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Krok 4

Sałatkę przełóż na talerze, polej sosem i posyp grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
8 osób ogląda przepis:
Sałatka gyros
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezarSałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar

Jeśli szukasz alternatywy dla dań obiadowych z mięsem i ziemniakami, wypróbuj różne przepisy na sałatki! Zwłaszcza latem można komponować je dowolnie i wykorzystywać do nich swoje ulubione warzywa, sery, sosy oraz mięso. Spróbuj szczególnie sałatki z pieczarkami, kurczakiem, serem feta i delikatnie czosnkowym, kremowym sosem cezar. Z powodzeniem zastąpisz nią danie główne albo zabierzesz do pracy i zjesz jako smaczny lunch. Sprawdzi się również jako kolacja. Najlepiej serwować ją solo, ponieważ ma mnóstwo smacznych składników, ale jeśli potrzebujesz do niej dodatków, podawaj ją z bagietką, zapieczoną z żółtym serem lub mozzarellą. Sałatkę możesz też posypać ulubionymi przyprawami, np. papryką, oregano, bazylią, pietruszką. Równie dobrze smakuje zaserwowana z pestkami słonecznika, dyni lub z siemieniem lnianym. Jeśli chcesz, aby ziarna były bardziej chrupiące, upraż je na patelni bez tłuszczu. Sprawdź nasz przepis, modyfikuj składniki sałatki wedle własnego upodobania i podawaj danie tak, jak najbardziej lubisz!