
Składniki
500 gramów
1 sztuka
1 pęczek
2 sztuki
0.5 szklanki
15 sztuk
60 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj w dużym garnku wodę z jedną kostką Knorr i ugotuj makaron al dente.

Krok 2
Przygotuj pesto – zmiksuj liście bazylii, czosnek, orzechy włoskie dodając oliwę.

Krok 3
Dodaj parmezan, dopraw pieprzem i wymieszaj.

Krok 4
Pesto dodaj do ugotowanego makaronu, wymieszaj i podawaj.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z orzechowym pesto
Chcesz przenieść się w kulinarną podróż do Włoch? Spróbuj połączenia makaronu tagliatelle z orzechowym pesto, a słoneczny klimat od razu pojawi się w Twojej kuchni! Przygotowanie tego dania zajmie Ci jedynie pół godziny, a efekty będą zachwycające. Nie musisz wsiadać w samolot, by urozmaicić swój jadłospis włoskimi specjałami. Spróbujesz?
Dla kogo?
Makaron z pesto i orzechami to strzał w dziesiątkę dla fanów włoskiej kuchni. Należysz do tego grona? Koniecznie spróbuj naszej receptury! A może kuchnia włoska nie jest Ci dobrze znana? Pora nadrobić zaległości i lepiej poznać lokalne przysmaki z tamtych rejonów. Jesteśmy pewni, że pozytywnie się zaskoczysz.
Na jaką okazję?
Makaron z pesto orzechowym zawsze sprawdza się doskonale. Zaurocz nim swoich gości podczas urodzin lub imienin. Możesz również zaserwować ten znakomity makaron na codzienny obiad, gdy nie będziesz mieć zbyt dużo czasu na gotowanie. A co powiesz na włoską ucztę w gronie bliskich? Przygotuj specjały, które przeniosą Twoich gości na krótkie wakacje. Jesteśmy pewni, że zapytają Cię o recepturę.
Czy wiesz, że?
Wyróżniamy kilka rodzajów pesto. Najbardziej popularne jest pesto alla genovese z orzechów i bazylii. To właśnie ten specjał króluje we Włoszech. Mniej popularne, lecz równie smaczne, są pesto alla siciliana oraz pesto rosso. Może następnym razem spróbujesz makaronu z tymi składnikami?
Dla urozmaicenia:
Pesto orzechowe z makaronem gotowe? Teraz pora na smaczne dodatki! Zadbaj o aromatyczny ser, który jeszcze bardziej podkręci smak Twojego dania. My polecamy parmezan, czyli włoski klasyk! Dobrze sprawdzi się również pecorino z owczego mleka. Wybierz ulubione dodatki i przyrządź danie, które na stałe zagości w Twoim menu. Smacznego!