Pikantna zupa z soczewicy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z soczewicy

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

3

heart
24 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

25 osób wydrukowało

Pobierz pdf

27 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

5 sztuk

1 sztuka

1 szklanka

1 sztuka

1 szczypta

2 sztuki

1.5 litra

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kilka godzin przed przygotowaniem zupy należy soczewicę zalać wodą i odstawić.

Krok 2

Cebulę i czosnek siekamy (niezbyt drobno) i w garnku podsmażamy chwilę na oliwie.

Krok 3

W czasie gdy cebula się szkli, myjemy i obieramy marchewki i wrzucamy do garnka. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut.

Krok 4

Po tym czasie wyjmujemy warzywa, odkładamy je do miski, a do wywaru wsypujemy odcedzoną soczewicę oraz resztę dość drobno pokrojonych marchewek. Gotujemy 15 minut.

Krok 5

Warzywa, które wyjęliśmy z garnka miksujemy blenderem z pomidorami na jednolitą masę. Doprawiamy papryką i pieprzem. Otrzymaną pulpę wlewamy do garnka i mieszamy. Gotujemy jeszcze około 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z soczewicy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z soczewicyZupa z soczewicy

Soczewica to wyjątkowa roślina strączkowa. Pochodzi z rodziny bobowatych i charakteryzuje się mącznym, lekko słodkawym smakiem. Przepisów na jej przyrządzenie powstało wiele, gdyż znajduje szerokie zastosowanie w kuchni: używa się jej do dań głównych, przekąsek czy nawet deserów. Warta uwagi jest zupa z soczewicy, którą z pomocą powyższego przepisu, przygotujesz wyjątkowo łatwo. Oprócz sugerowanych w nim warzyw, możesz dodatkowo użyć korzenia pietruszki lub selera, które urozmaicą smak dania. Potrawy z soczewicy dobrze komponują się z różnego rodzaju przyprawami. Jeśli lubisz pikantne smaki, dodaj do zupy pieprz kajeński, jeśli łagodne: tymianek, oregano lub majeranek. Przed podaniem zmiksuj wszystkie składniki na gładki, aksamitny krem. Danie możesz ozdobić niewielką ilością śmietany lub jogurtu naturalnego oraz wybraną zieleniną. Podawać je możesz z chrupiącymi grzankami, które łatwo przyrządzisz, smażąc dowolne pieczywo pokrojone na małe kawałki. Koniecznie wypróbuj nasz przepis jeszcze dziś.