Papryka faszerowana z soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Papryka faszerowana z soczewicą

i zapiekana w piekarniku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

34

heart
338 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

468 osób wydrukowało

Pobierz pdf

650 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

200 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj ryż i soczewicę. Smaż chwilę.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 1

Krok 4

Zalej wodą tak, aby przykryła składniki. Dodaj Bulion warzywny Knorr.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 4

Krok 3

Gdy płyn zostanie wchłonięty, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, tymianek i połowę startej mozzarelli. Przypraw na ostro papryką.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 3

Krok 4

Od papryk odetnij górną część i pozbądź się pestek.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 4

Krok 5

Papryki napełnij farszem, przykryj resztą sera. Piecz około 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Papryka faszerowana z soczewicą - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

3

Opinie o przepisie

  • Demon

    Demon , 16.01.2025

    Skad ten plyn w opisie 2?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Piotr Puzio

    Piotr Puzio , 24.06.2015

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Papryka faszerowana z soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Papryka faszerowana z soczewicąPapryka faszerowana z soczewicą

Papryka jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym. Sprawdzi się w sałatce czy jako dodatek do kanapki. Uwielbiamy marynowaną paprykę, a wersje suszone chętnie dodajemy do wielu dań. Nie można zapominać o nadziewanych paprykach, które dają wręcz nieograniczone możliwości w kreacjach kulinarnych. Na pyszny obiad lub kolację doskonale nadaje się papryka faszerowana soczewicą. Spróbujcie tego połączenia. Pół godziny w piekarniku wystarczy, aby pyszne danie zagościło na Waszym stole.

Dla kogo?

Papryka faszerowana z soczewicą i warzywami to świetna propozycja na posiłek dla miłośników roślinnej kuchni.

Na jaką okazję?

Papryka nadziewana soczewicą będzie doskonałym daniem obiadowym. Nie zapomnijcie o niej w porze kolacji, świetnie nadaje się także na wieczorny posiłek.

Czy wiesz, że?

Soczewica jest ważnym składnikiem nadzienia soczewiaków, czyli tradycyjnych bułek, wypiekanych w północno-wschodniej Polsce. Mielone nasiona soczewicy łączy się z cebulą i boczkiem, a potem zawija w ciasto ziemniaczane.

Dla urozmaicenia:

Papryka faszerowana z soczewicą może być także doskonałym dodatkiem do mięs, zastępując ziemniaki lub kaszę.