Grecka tarta filo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Grecka tarta filo

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
134 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

3 łyżki

250 gramów

1 słoik

1 opakowanie

10 sztuk

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj naczynie do pieczenia tarty. Odcedź suszone pomidory. Za pomocą pędzelka posmaruj olejem z pomidorów dno naczynia. Połóż pierwszą warstwę ciasta tak aby przylegało do dna i boków naczynia. Nie przejmuj się jeśli ciasto wystaje poza ranty. Ponownie posmaruj ciasto olejem i połóż drugą warstwę ciasta. Czynność powtórz aż powstaną trzy warstwy ciasta.

Grecka tarta filo - Krok 1

Krok 2

Szpinak umyj i lekko osusz. Suszone pomidory pokrój w paski. Oliwki odcedź, ser halloumi pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na pół, czosnek posiekaj. Dodaj orzechy i wszystko wymieszaj w dużej misce.

Grecka tarta filo - Krok 2

Krok 3

Do miski ze składnikami tarty wlej pozostały olej, dodaj przyprawę Knorr, całość lekko wymieszaj i przełóż do tarty.

Grecka tarta filo - Krok 3

Krok 4

Wystające boki ciasta zwiń do środka i piecz całość w 180 st, C przez ok. 15-20 minut. Podawaj od razu jaką małą przekąskę lub danie główne.

Grecka tarta filo - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tarty możesz dodać również inny ser np. fetę. Podawaj dodatkowo z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Grecka tarta filo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Szybki makaron chiński
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Grecka tarta filoGrecka tarta filo

Szpinak, oliwki, ser halloumi, suszone pomidory, ciasto filo – brzmi jak kuchnia grecka w pigułce! Jeśli połączysz te wszystkie składniki, tworząc z nich przepyszną, śródziemnomorską tartę, zobaczysz zachwyt każdego, kto tylko jej spróbuje. Palce lizać!

Dla kogo?

Tarta to doskonała propozycja na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi.

Na jaką okazję?

Letni podwieczorek czy kolacja w gronie najbliższych? Na taką okazję możesz przygotować naszą grecką tartę! Jej przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut.

Czy wiesz, że?

Nazwa ciasta filo (phyllo pastry) wywodzi się z języka greckiego, w którym phyllo oznacza „liść”. Nic dziwnego – to zrobione z mąki, wody i odrobiny oleju ciasto jest na tyle cienkie, że swoim wyglądem przypomina delikatne listki.

Dla urozmaicenia

Jeśli nie masz pod ręką gotowego ciasta filo, lub masz problem z jego samodzielnym wykonaniem, możesz użyć także gotowego ciasta francuskiego.