Tarta ze szpinakiem i serem żółtym - z ciasta | Przepisy.pl pixel

Tarta ze szpinakiem i serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

20

heart
276 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

341 osób wydrukowało

Pobierz pdf

336 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

450 gramów

1 sztuka

2 sztuki

3 sztuki

250 mililitrów

2 łyżki

0.5 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaną cebulę oraz czosnek przesmaż razem, dodaj szpinak i dopraw do smaku. Wystudź.

Krok 2

Fix rozmieszaj ze śmietaną oraz jajkami.

Krok 3

Niedużą formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wyłóż ciastem francuskim. Ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika a 10 minut.

Krok 4

Wystudzony szpinak wymieszaj w misce z przygotowanym Fixem a następnie wyłóż na zapieczone ciasto.

Krok 5

Wierzch zapiekanki posyp serem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekaj przez ok. 25-30 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Taką tartę możesz podawać na ciepło lub na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta ze szpinakiem i serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tarta ze szpinakiem i seremTarta ze szpinakiem i serem

Na zimno lub na ciepło, na słodko albo na słono, wykonana z ciasta kruchego, drożdżowego czy francuskiego – tarta jest uniwersalnym wypiekiem, który występuje w wielu odsłonach. Poznaj jedną z nich, czyli tartę szpinakowo-serową. Przekonaj się, że przyrządzanie znakomitych dań z naszymi przepisami może być bardzo łatwe i przyjemne. Do dzieła!

Dla kogo?

Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym zadowoli zwolenników prostych, ale efektownych dań warzywnych. Takiemu posiłkowi nie oprą się nawet te osoby, które do tej pory uważały szpinak za mało atrakcyjny składnik potraw.

Na jaką okazję?

Tarta ze szpinakiem i serem to świetna propozycja zarówno na przystawkę podczas przyjęcia, jak i drugie śniadanie w pracy. Jako podstawę tarty ze szpinakiem i serem wykorzystaj gotowe ciasto francuskie – jeszcze schłodzone wyłóż na niewielką formę do pieczenia. To ułatwi pracę i sprawi, że przysmak ten przygotujesz bez długich przygotowań – nawet w dzień powszedni.

Czy wiesz, że?

Pamiętaj, by gęsto ponakłuwać ciasto widelcem, dzięki czemu nie powstaną na nim wybrzuszenia. Chcesz wzbogacić smak farszu do tarty ze szpinakiem i serem żółtym? Możesz kombinować do woli! Do szpinaku pasuje nie tylko ser żółty, ale i pleśniowy, np. gorgonzola. Dobrze sprawdzi się także słona feta, wystarczy ją pokruszyć i dodać do pozostałych składników. Całość dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 

Dla urozmaicenia:

Gotową tartę szpinakowo-serową serwuj solo lub z prostą sałatką, np. na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Smacznego!