Tarta z pieczonymi burakami i dynią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tarta z pieczonymi burakami i dynią

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

1

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

1 szczypta

0.5 łyżeczki

5 sztuk

2 łyżki

300 gramów

1 łyżka

150 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

300 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z mąki, masła, żółtka, wody i soli przygotuj kruche ciasto. Rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem i piecz w 180 stopniach przez 20 minut.

Krok 2

Śmietanę, jajka, kostkę czosnkową i pierz zmiksuj dokładnie.

Krok 3

Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 35 minut.

Krok 4

Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone na kawałki o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, płatki migdałów, orzechy oraz posiekane liście kolendry. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 15 minut.

Aleksandra Krzyżanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tarta z pieczonymi burakami i dynią - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej