Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
łatwe
2281 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 łyżeczka
2 sztuki
1 opakowanie
250 mililitrów
3 sztuki
1 szczypta
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim, ponakłuwaj widelcem i zapiekaj w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez 8-10 minut.
Krok 2
W blenderze zmiksuj śmietanę z jajkami. Dopraw Delikatem Knorr oraz pieprzem.
Krok 3
Pomidory pokrój w ósemki, a ser w plastry.
Krok 4
Cząstki pomidora ułóż na zapieczonym spodzie, przykryj je plastrami mozzarelli, a całość zalej przygotowaną śmietaną.
Krok 5
Wypełnioną formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 45 minut. Przed podaniem udekoruj listkami bazylii. Zapiekankę możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Włoska tarta z pomidorami i mozzarellą
Po smaczne inspiracje warto sięgać do bogactwa kuchni włoskiej, która słynie z doskonałego smaku, stosowania najlepszych i najświeższych produktów oraz… prostoty. W przypadku tarty z pomidorami i mozzarellą dokonamy pysznego mariażu kuchni rodem ze słonecznej Italii z akcentami prosto spod Wieży Eiffla. Soczyste pomidory wraz z plastrami mozzarelli wystarczy ułożyć na warstwie chrupiącego ciasta francuskiego. Wszystkie składniki tak przygotowanej włoskiej tarty pomidorowej zostaną połączone gęstym sosem jajeczno-śmietanowym. Oto przepis na tartę z mozzarellą i pomidorami, która udaje się zawsze i zawsze smakuje wyśmienicie.
Dla kogo?
Chcesz coraz dokładniej poznawać tajniki europejskich kuchni? W takim razie tarta z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą będzie bardzo apetycznym sposobem na naukę. Bez problemów zostaniesz prymusem i nie będziesz mógł doczekać się kolejnych zadań. Po co ograniczać się wyłącznie do jednego kraju, skoro smakowite inspiracje można łączyć bez przeszkód i bez granic? Tarta z serem i pomidorami stanowi tu świetny przykład!
Na jaką okazję?
Z racji tego, że włoską tartę z mozzarellą i pomidorami można jeść również na zimno, potraktuj ją jako sposób na niebanalny lunch na wynos. Bez problemu zjesz ją na przerwie w pracy albo w plenerze, chociażby na pikniku. Czeka cię długa piesza wędrówka? Żadna kanapka po kilku godzinach marszu nie będzie smakować tak dobrze, jak tarta z mozzarellą i pomidorami.
Czy wiesz, że?
Przyrządzając tartę z pomidorami i mozzarellą, nie można zapomnieć o wcześniejszym podpieczeniu ciasta francuskiego do tarty – jeszcze przed ułożeniem na nim dodatków. Dlaczego? Dzięki temu zachowa swoją chrupiącą strukturę. Unikniesz ryzyka, że przez gęsty sos i sok z pomidorów, ciasto na tartę pomidorową mogłoby być niedopieczone.
Dla urozmaicenia:
Wykorzystanie w tarcie z pomidorami i mozarellą ciasta francuskiego sprawia, że potrawa wymaga od kucharza minimalnego wysiłku i wygospodarowania zaledwie kilku-kilkunastu minut na przygotowanie składników. W wolny dzień możesz jednak pokusić się o zrobienie tarty z pomidorami i mozzarellą na kruchym cieście, w którego skład wejdą mąka pszenna, masło, żółtko i odrobina zimnej wody.