Zapiekanka rybna z brokułami - z sandacza | Przepisy.pl pixel

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

113

heart
1849 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1.5 łyżeczki

150 gramów

1 sztuka

3 sztuki

4 sztuki

200 mililitrów

50 gramów

15 gramów

20 gramów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety z sandacza umyj, osusz i podziel na mniejsze kawałki. Wymieszaj 2 łyżki przyprawy Knorr z oliwą i polej nimi sandacza. Następnie rybę wstaw do lodówki na 30 minut.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 1

Krok 2

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą. Ułóż w nim warstwami makaron, pomidory oraz brokuły.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 2

Krok 3

Makaron ugotuj, następnie schłodź w zimnej wodzie. Brokuły sparz w lekko osolonym wrzątku, po czym hartuj w wodzie z lodem, aby nie straciły koloru.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 3

Krok 4

Pomidory pokrój w cząstki, ser zetrzyj na tarce.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 4

Krok 5

Rozbij jajka i połącz je ze śmietanką oraz startym serem.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 5

Krok 6

Dopraw całość gałką muszkatołową.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 6

Krok 7

Połóż na nich kawałki zamarynowanej ryby. Całość zalej śmietanką i jajkami. Piecz przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170ºC.

Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Tom Woyski

    Tom Woyski , 22.11.2015

    Rewelacyjny smak! Ja trochę przepis zmodyfikowałem, ale trzon pozostał. Kapitalnie wyszła rybka, delikatna i miękka niczym kurczak.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka rybna z sandaczem i brokułamiZapiekanka rybna z sandaczem i brokułami

Filet z sandacza lub innej białej ryby przypraw i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Wsyp zblanszowane różyczki brokułów oraz ugotowany al dente ulubiony rodzaj makaronu, np. penne farfalle, kolanka, lub świderki – mogą być z pełnoziarnistej mąki. Zalej je sosem, który wykonasz ze startego żółtego sera i jajek. Te dwa dodatki po zapieczeniu dania w piekarniku stworzą na nim przyrumienioną i ciągnąca się skorupkę. Przyprawy i ewentualne inne składniki, które tu dorzucisz, zależą już wyłącznie od twoich preferencji i tego, co masz akurat w lodówce, my daliśmy pomidory, ale jeśli u ciebie miałaby zmarnować się jakaś papryka, garść oliwek, lub pól opakowania kukurydzy z puszki – wrzuć je tu bez wahania. Nada się też cukinia lub zielony groszek, natomiast brokuły możesz zastąpić kalafiorem – zapiekanka to danie, które stwarza ogromne możliwości w kuchni, rozwija twoje umiejętność i wyobraźnie. Zacznij od naszego przepisu, a kolejne zapiekanki rób wedle własnych pomysłów.