Pieczone bataty z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone bataty z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
238 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

139 osób wydrukowało

Pobierz pdf

334 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

4 plastry

1 łyżeczka

300 gramów

1 sztuka

250 mililitrów

50 gramów

0.5 łyżki

30 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty i łososia pokrój w jednakowej wielkości kostkę ok. 2 cm. Oba produkty rozłóż na osobnych blaszkach do pieczenia.

Krok 2

Skrop oliwą rybę oraz słodkie ziemniaki, a następnie posyp je przyprawą Knorr.

Krok 3

Obie blaszki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. W pierwszej kolejności ziemniaki, które będą potrzebowały na upieczenie ok. 30 minut. Po 15 minutach wstaw również łososia na 15 minut.

Krok 4

W tym czasie ugotuj makaron w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy. Odcedź.

Krok 5

Następnie przygotuj biały sos. W rondelku przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj śmietanę, zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Krok 6

Na talerze nałóż gorący makaron, polej sosem, a na wierzchu ułóż upieczoną rybę oraz słodkie ziemniaki. Całość posyp startym parmezanem i podawaj.

przepisy.pl

Dobra rada:

Bataty to niezastąpiony składnik w diecie wegetariańskiej– przygotujesz z nich zarówno smakowite sałatki, jak i… ciasta!

2

Opinie o przepisie

  • jerzy ludzen

    jerzy ludzen , 24.05.2020

    supper

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gosia Owad

    Gosia Owad , 10.07.2018

    Pyszne, polecam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone bataty z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej