Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem
łatwe
101 osób zapisało

Składniki
300 gramów
1 opakowanie
150 gramów
200 mililitrów
150 mililitrów
6 sztuk
1 sztuka
1 pęczek
20 gramów
1 szczypta
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź. Łososia pokrój w paseczki, cebulę w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce w płatki, a bazylię porwij na mniejsze kawałki. Piekarnik nagrzej do 200° C.

Krok 2
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj łososia i smaż chwilę, wlej wino i powoli podgrzewaj do momentu odparowania ¾ objętości płynu.

Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj w miseczce ze śmietaną, a następnie wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4
Ugotowany makaron przełóż na patelnię, dodaj listki bazylii i wymieszaj. Tak przygotowany makaron przełóż do lekko natłuszczonych kokilek żaroodpornych.

Krok 5
W każdej porcji makaronu zrób niewielkie wgłębienie i wbij w nie po 1 jajku przepiórczym. Naczynka ustaw na blasze do pieczenia, przykryj aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika – zapiekaj 15 minut. Po tym czasie wyjmij makaron, oprósz go pieprzem, posyp startym serem i podawaj.


Dobra rada:
Jeśli masz pod ręką świeży tymianek, dodaj go, a potrawa będzie jeszcze bardziej aromatyczna.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Naturalnie smaczne Tagliatelle z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tagliatelle z łososiem, zapiekane z przepiórczym jajkiem
Tagliatelle zapiekane z łososiem, przepiórczym jajkiem i sosem szampańskim z bazylią to świetny dowód na to, że zwykły makaron można podać w elegancki i niecodzienny sposób. Ugotuj makaron tagliatelle al dente, by pozostał delikatnie twardy – zmięknie podczas zapiekania w sosie. Przyrządzenie sosu jest bardzo proste – wystarczy, że podsmażysz na patelni kawałki wędzonego łososia, a następnie połączysz je z sosem do tagliatelle, przygotowanym na bazie słodkiej śmietany. Jeśli lubisz rybę doprawioną sokiem z cytryny, skrop nim łososia lub zetrzyj do sosu nieco skórki z tego owocu. Ugotowany wcześniej makaron wymieszaj z sosem, dodaj pieprz, świeże listki bazylii i przełóż do lekko natłuszczonych kokilek. W każdej porcji zrób wgłębienie i wbij w nie po przepiórczym jajku. Jeśli nie masz przepiórczych, użyj kurzych, wybierz jednak te w najmniejszym rozmiarze. Gotowe tagliatelle zapiekane z łososiem posyp płatkami parmezanu albo innego twardego sera, i podawaj. Mamy nadzieję, że spodoba Ci się nasz przepis.