Tagliatelle z pesto bazyliowym – makaron: przepis | Przepisy.pl pixel

Tagliatelle z pesto

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
196 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

79 osób wydrukowało

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

2 pęczki

1 sztuka

4 łyżki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj duży garnek, napełnij go wodą i dodaj Rosół szlachetny drobiowo-wołowy Knorr. Makaron tagliatelle ugotuj według przepisu na opakowaniu i odcedź.

Tagliatelle z pesto  - Krok 1

Krok 2

Przygotuj moździerz kuchenny z tłuczkiem. Włóż do niego czosnek, zmiażdż i dokładnie utrzyj.

Tagliatelle z pesto  - Krok 2

Krok 3

Do utartego czosnku dodawaj porcjami liście bazylii i rozcieraj je na jednolitą masę. W międzyczasie co jakiś czas dolewaj odrobinę oliwy z oliwek do momentu, aż uzyskasz półpłynną konsystencję.

Tagliatelle z pesto  - Krok 3

Krok 4

Połącz makaron z powstałą zieloną masą. Tagliatelle z pesto podawaj na dużym talerzu obiadowym posypane startym parmezanem i udekorowane listkiem świeżej bazylii.

Tagliatelle z pesto  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Warto pamiętać, żeby nie podgrzewać tagliatelle z pesto zbyt mocno, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze staje się gorzka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tagliatelle z pesto  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tagliatelle z pesto Tagliatelle z pesto

Makaron tagliatelle z pesto z bazylii – brzmi wykwintnie, smakuje wyśmienicie, a jego wykonanie zajmuje jedynie 15 minut. Do przyrządzenia tego dania potrzebne jest zaledwie kilka podstawowych składników, patelnia i moździerz. Tajemnicą dania są świeże i pachnące liście bazylii oraz makaron tagliatelle, czyli szerokie nitki, do których wspaniale przykleja się sos.

Dla kogo?

Makaron tagliatelle z pesto bazyliowym to doskonała propozycja dla miłośników kuchni włoskiej i jej prostych receptur na popularne pasty.

Na jaką okazję?

Tagliatelle z zielonym pesto to dobra propozycja dania na obiad i kolację. Apetyczną pastę możesz też zapakować do pudełka i zjeść w przerwie na lunch.

Czy wiesz, że?

Świeżo przyrządzone pesto należy połączyć z jeszcze ciepłym makaronem. Dzięki wyższej temperaturze oba składniki dobrze się połączą.

Dla urozmaicenia:

Tagliatelle z pesto z liści bazylii możesz podawać z orzeszkami pinii lub rozkruszonymi pistacjami. Taki miks smaków sprawi, że danie będzie jeszcze bardziej wyraziste.