Zupa ziemniaczano-porowa – krem z boczkiem | Przepisy.pl pixel

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

114

heart
2154 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2225 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2990 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

300 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

200 mililitrów

3 sztuki

1 szczypta

20 mililitrów

2 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Boczek pokrój w kostkę, po czym w dużym garnku (na odrobinie oleju) wysmaż go na skwarki. Następnie wyjmij i przełóż na bok do miseczki.

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Cebule i pora pokrój w kostkę, ziemniaki obierz i pokrój w plastry. Na pozostałym ze smażenia boczku tłuszczu podsmaż cebulę oraz pora. Dodaj ziemniaki i całość zalej 1,5 litrem wody. Dorzuć również przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy i czosnek) oraz 2 kostki Rosołu szlachetnego drobiowo- warzywnego Knorr.

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Zupę gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut - do momentu, gdy ziemniaki będą zupełnie rozgotowane. Następnie zmiksuj ją dokładnie dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli (jeśli uznasz, że jest taka potrzeba).

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Zupę zapraw śmietaną i podawaj ze skwarkami z boczku, posypaną świeżo skrojonym szczypiorkiem.

Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - Krok 4
53

Opinie o przepisie

  • Kuba M

    Kuba M , 15.03.2020

    zupa przepychota, bardzo syta i łatwa w zrobieniu. dodałem sobie prażonego słonecznika

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Slifierz

    Sylwia Slifierz , 16.04.2018

    Bardzo dobra zupa

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szumigaj

    Marek Szumigaj , 28.05.2015

    W domu tego nigdy niema tylko na fejsie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Szpyrka

    Andrzej Szpyrka , 28.05.2015

    Mi obojentne aby niebyc glodny

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Sykała

    Agnieszka Sykała , 28.05.2015

    mniammniam....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Gieryszewska

    Małgorzata Gieryszewska , 27.05.2015

    Od kiedy lubisz boczek?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Maciejewska

    Katarzyna Maciejewska , 27.05.2015

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Skorupa

    Maria Skorupa , 27.05.2015

    Boczek owszem ale por????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Irena Dudzińska

    Irena Dudzińska , 27.05.2015

    Pyszności smacznie wyglonda

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Byba

    Krystyna Byba , 27.05.2015

    Pomidorowa z pyrami i z boczkiem ...brrr!!!!!1

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Doliński

    Arkadiusz Doliński , 27.05.2015

    Na przekąskę pyszna...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Dziekan

    Krystyna Dziekan , 27.05.2015

    Zupa porowa jest miam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bozena Chalupka

    Bozena Chalupka , 27.05.2015

    Jutro ja zrobie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Gosia Christensen

    Elzbieta Gosia Christensen , 27.05.2015

    wyglada smakowicie :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Kowalczyk

    Bożena Kowalczyk , 27.05.2015

    moze być

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lilianna Łazarczyk

    Lilianna Łazarczyk , 27.05.2015

    Uwielbiam ją , do tego chlebek w kostkę podpieczony na patelni .Miodzio.:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Gorzan

    Agnieszka Gorzan , 27.05.2015

    Wyglada smakowicie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 27.05.2015

    Zrób to się przekonasz:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Bruździński

    Jan Bruździński , 27.05.2015

    Poproszę o jedną porcję

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Helena Kolinska

    Helena Kolinska , 27.05.2015

    Ja poprosze

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wanda Majsik

    Wanda Majsik , 27.05.2015

    zupa porowa jest pyszna

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Sobasik

    Edward Sobasik , 27.05.2015

    Ale macie się dobrze bo ja miałem przez cały turnus dietę dla słodziaków

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ogonowska

    Katarzyna Ogonowska , 27.05.2015

    Ula..nie rób smaka:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dana Machulik

    Dana Machulik , 27.05.2015

    Nie lubię zup,niema jak to coś konkretnego .....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grażyna Kruszewska

    Grażyna Kruszewska , 27.05.2015

    A gdzie lyzka bo chcialoby sie zjesc

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Waldemar Gruzlewski

    Waldemar Gruzlewski , 27.05.2015

    He-he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wioletta Szewczak

    Wioletta Szewczak , 27.05.2015

    Znakomita prosta i smaczna!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Bajer

    Anna Bajer , 27.05.2015

    smaczna!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Dekinder

    Ewa Dekinder , 27.05.2015

    Bardzo pasuje mniam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Grzegorz Chmielowski

    Grzegorz Chmielowski , 27.05.2015

    z boczusiem pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa z rzeżuchy
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa ziemniaczano - porowa z boczkiemZupa ziemniaczano - porowa z boczkiem

Jeśli lubisz aksamitne zupy, wypróbuj nasz przepis na zupę krem z boczkiem. To godne polecenia połączenie – wyrazisty i lekko pikantny por oraz delikatne, lekko słodkie ziemniaki, które jednocześnie dobrze zagęszczą danie. Smak i konsystencję zupy urozmaicisz dodatkiem pokrojonego w drobną kostkę wędzonego boczku, podsmażonego wcześniej na rumiany kolor. Przyrządzanie zacznij właśnie od usmażenia boczku, by móc później wykorzystać wytopiony tłuszcz, który nada pozostałym składnikom przyjemnego aromatu. Odłóż mięso, a do garnka dodaj cebulę, białą część pora oraz ziemniaki, po czym zalej wodą i bulionem drobiowo-warzywnym. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą całkowicie rozgotowane i zmiksuj zupę na jednolity krem ziemniaczany z boczkiem. Dopraw majerankiem i pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami, które lubisz. Zupa ziemniaczano-porowa sprawdzi się jako samodzielne danie lub przystawka. Ugotuj ją i przekonaj się, jak wybornie smakuje.

Dla kogo?

Zupa porowa z boczkiem skradnie kulinarne serca osób oddanych tradycyjnym smakom. To świetna alternatywa dla klasycznych zup, serwowanych w formie pierwszego dania.

Na jaką okazję?

Zupa krem z ziemniaków z boczkiem świetnie nadaje się na obiad, ale nie tylko! Przepis wykorzystajcie również podczas wyjątkowych okazji, gdy chcecie gości poczęstować oryginalnym daniem, nawiązującym do klasycznych polskich smaków.

Czy wiesz, że?

Por był rośliną uprawianą już w starożytności. Chętnie wykorzystywali ją Rzymianie, Egipcjanie, a także Grecy. W Polsce warzywo to pojawiło się w średniowieczu, a dziś jest obowiązkowym składnikiem włoszczyzny.

Dla urozmaicenia:

Zabiel zupę krem z boczkiem kwaśną śmietaną i podawaj z boczkiem oraz grzankami z pszennej bagietki.