Krem z brokuła przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krem z brokuła

Autor: 247c028e3c0c156eaac68baa4b79f8 0d58c94ec918e6f366e6db99c19053

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 mililitrów

1000 gramów

1 sztuka

2 łyżeczki

3 łyżki

1 łyżka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz ząbki czosnku obierz. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, cebulę zaś posiekaj na większe kawałki. W garnku umieść trzy łyżki masła klarowanego lub delikatnej oliwy. Ustaw średnią moc palnika i dodaj cebulę. Podsmażaj ją w garnku bez przykrycia przez pięć minut. Dodaj czosnek i zamieszaj całość.

Krok 2

W tym samym czasie przygotuj sobie brokuły. Możesz użyj jednego dużego brokuła lub też sięgnąć po dwa mniejsze. Miałam dwa małe brokuły, które ważyły po 500 gramów każdy. Brokuły umyj. Odetnij nożem wszystkie różyczki. Po odcięciu głąbów zostało mi łącznie 620 gramów różyczek. Te większe możesz podzielić na mniejsze kawałki. Różyczki przepłucz i dodaj do garnka z podsmażoną cebulką i czosnkiem.

Krok 3

Do garnka wlej trzy szklanki bulionu warzywnego. Polecam mój przepis na bulion warzywny. Dodaj też po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj zupę. Po około 20 minutach gotowalnia brokuły powinny być już miękkie. Wyłącz zupę.

Krok 4

Przed zmiksowaniem zupy na gładki krem brokułowy możesz dodać łyżkę serka typu Philadelphia. Możesz też sięgnąć po serek mascarpone lub też słodką śmietankę 30 %. Możesz też pominąć dodatek nabiału. Zupę zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. W tym momencie sprawdź smak zupy. To czy dodasz do niej więcej przypraw zależy od Twojego gustu oraz od tego, jak przyprawiony został wcześniej bulion warzywny. Oprócz soli i pieprzu polecam dodać odrobinę chili, tymianku lub bazylii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krem z brokuła - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
11 osób ogląda przepis:
Roladki z szynki
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej