Serowa zapiekanka z brokułami i roślinnymi klopsikami
NOWY PRZEPIS
łatwe
3 osoby zapisały

Składniki
320 gramów
1 łyżka
1 sztuka
300 gramów
400 gramów
wegański sos serowy:
2 sztuki
2 sztuki
1 sztuka
70 gramów
2 łyżki
4 łyżki
2 sztuki
0.25 łyżeczki
chrupiąca posypka:
2 sztuki
2 łyżeczki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki i marchewki obierz i pokrój w kostkę. W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj kostkę bulionową.
Krok 2
Do bulionu wrzuć ziemniaki, marchewki i orzechy nerkowca. Gotuj przez 15 minut. Odcedź i zachowaj 150 ml wody z gotowania.
Krok 3
Umieść warzywa i orzechy w blenderze wysokoobrotowym razem z pozostałymi składnikami sosu i wodą z gotowania. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 4
W międzyczasie umieść wszystkie składniki posypki w robocie kuchennym. Miksuj do momentu połączenia się składników, chleb ma mieć wielkość okruchów. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej. Zmniejsz ogień do małego, dodaj cebulę i roślinne klopsiki. Smaż przez 5 minut. Wymieszaj ciepły ryż z ryżem brokułowym.
Krok 6
Dodaj 2/3 sosu serowego i całość podgrzej. Dopraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia przelej powstałą masę serowo-brokułową, przykryj roślinne klopsiki posypką z chleba.
Krok 7
Ustaw grill w piekarniku na wysoką temperaturę i grilluj, aż wierzch zapiekanki stanie się złotobrązowy. Podawaj zapiekankę warzywną z dodatkiem reszty sosu serowego.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej