Zupa z papryki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z papryki

ze śmietaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
585 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

262 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

10 dekagramów

1 szczypta

1 szklanka

2 łyżki

4 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój papryki w kostkę o boku 2 centymetrów, następnie posiekaj drobno cebulę. Odłóż kilka kawałków papryki do dekoracji. Resztę, wraz z cebulą, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Zupa z papryki - Krok 1

Krok 2

Rozpuść kostki Rosołu z kury Knorr w 4 szklankach wrzątku. Wrzuć podsmażoną paprykę z cebulą i gotuj około 10 minut.

Zupa z papryki - Krok 2

Krok 3

Zmiksuj zupę i ponownie zagotuj. Następnie dopraw solą oraz pieprzem i zestaw z ognia.

Zupa z papryki - Krok 3

Krok 4

Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszaj i wlej do zupy.

Zupa z papryki - Krok 4

Krok 5

Przed podaniem udekoruj zupę papryką i dopraw do smaku, jeśli uznasz to za konieczne.

Zupa z papryki - Krok 5
4

Opinie o przepisie

  • Roksana Jóżwiak

    Roksana Jóżwiak , 17.07.2018

    Rewelacja, ja lubię na pikantne więc oprócz pieprzu i soli dodałam szczyptę chili i grzneczki czosnkowe. Polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Gasior

    Monika Gasior , 23.09.2017

    Pyszna zupka. Polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angelika Klaczyńska

    Angelika Klaczyńska , 06.01.2016

    Wygląda apetycznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angel Jaro

    Angel Jaro , 11.06.2015

    uwielbiam!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z papryki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z paprykiZupa z papryki

Zupa z papryki ze śmietaną to znakomita propozycja na smaczne danie obiadowe w sezonie, gdy na straganach królują świeże warzywa. Głównym składnikiem jest tu papryka, którą należy pokroić w niewielką kostkę i podsmażyć. Dobrym uzupełnieniem tego warzywa jest cebula – latem wypróbuj wariantu z dymką i szczypiorkiem. Do zupy przygotuj wywar na bazie kostki rosołowej i wody, a po zagotowaniu dodaj do niego wszystkie warzywa. Następnie dopraw podstawowymi przyprawami, w tym świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Aby zupa miała kremową konsystencję, składniki dokładnie zmiksuj i na koniec zapraw zahartowaną śmietaną. Potrawę podawaj na gorąco, bezpośrednio po przyrządzeniu. Do jej dekoracji wykorzystaj kawałki różnokolorowych papryk, posiekany szczypiorek lub natkę pietruszki. Zupa z papryki ze śmietaną będzie doskonale smakować z chrupiącym pieczywem, grzankami czosnkowymi albo groszkiem ptysiowym – ewentualnie jej smak dodatkowo podkreślisz szczyptą pikantnej suszonej papryki. Życzymy udanego gotowania!