Kartoflanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kartoflanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

heart
513 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

638 osób wydrukowało

Pobierz pdf

933 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

0.5 szklanki

1 sztuka

100 gramów

1 sztuka

50 gramów

0.5 łyżeczki

2 sztuki

1 pęczek

4 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój ziemniaki, cebulę i marchewki, a następnie podsmaż je na oliwie.

Kartoflanka - Krok 1

Krok 2

Gdy cebula się zeszkli, zalej całość rosołem, dodaj grzybki i przyprawy.

Kartoflanka - Krok 2

Krok 3

Dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie.

Kartoflanka - Krok 3

Krok 4

Wyjmij z zupy liść laurowy i zmiksuj.

Kartoflanka - Krok 4

Krok 5

Zupę połącz ze śmietaną. Rozlej na talerze i posyp szynką pokrojoną w paseczki oraz posiekaną zieleniną.

Kartoflanka - Krok 5
3

Opinie o przepisie

  • Jacek Bywalec

    Jacek Bywalec , 05.04.2018

    Mimo wszystko wyjdzie trochę mdła. Wywar zrobiłbym na dobrze uwędzonym kawałku boczku lub chociaż dodał papryki wędzonej. Aby zaostrzyć smak dodałbym trochę mielonego imbir. W zieleninie powinna być przewaga koperku, bo dobrze komponuje się z ziemniakami i jest bardziej wyrazisty w smaku niż pietruszka. Darowałbym sobie pokrojoną szynkę, a użyłbym pokrojonego boczku z gotowania lub plasterków uprażonego bekonu. Piszę co bym zrobił, ale faktycznie tak robię.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • anna jachimska

    anna jachimska , 04.11.2017

    swietne,brawo!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Filipczak

    Elżbieta Filipczak , 22.09.2015

    apetyczna

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kartoflanka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KartoflankaKartoflanka

Kartoflanka to zupa nadająca się na każdą porę roku. Do jej przygotowania potrzebujesz bowiem podstawowych produktów: ziemniaków oraz włoszczyzny (pora, selera, marchewki i pietruszki). Jeśli chcesz urozmaicić smak przygotowywanego dania, warzywa najpierw pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie. Zwróć szczególną uwagę na cebulę. Pilnuj, aby się nie przypaliła, ale jedynie zeszkliła. Do całości dodaj rosół lub bulion warzywny – według własnych preferencji. Oba z łatwością przyrządzisz samodzielnie. Wykorzystaj do tego kawałek dowolnego mięsa (wołowe, wieprzowe lub drobiowe) oraz świeże warzywa i ugotuj je w wodzie do miękkości. Te drugie możesz wykorzystać do późniejszego zrobienia z nich sałatki. Dopraw do smaku pieprzem i liściem laurowym. Gdy ziemniaki będą już gotowe, całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Opcjonalnie, zapraw zupę zahartowaną śmietaną. Wypróbuj także wersji bez miksowania. Gotowe danie podawaj z dodatkiem koperku lub natki pietruszki. Sprawdź nasz uniwersalny przepis!