Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 łyżki

1 sztuka

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżki

1 kilogram

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj i dobrze osusz. Połóż je na desce i bardzo ostrym nożem rozetnij wzdłuż tak żeby uzyskać dość płaski płat. Skrop go przyprawą w płynie, oprósz papryką i pieprzem.

Krok 2

Cebule obierz - jedną posiekaj drobno a drugą pokrój w piórka. Tą posiekaną posyp mięso, posyp je też lekko przesiekanymi wiśniami. Zwiń mięso w roladę i zwiąż sznurkiem kuchennym. Z wierzchu posmaruj oleje i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Dorzuć piórka cebuli.

Krok 3

Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C - piecz 15 minut po czym wlej bulion rozpuszczony w 1 szkl. gorącej wody, przykryj naczynie i zmniejsz temperaturę do 160 st. C - piecz mięso 2 godziny.

Krok 4

Miękkie mięso wyjmij i odstaw żeby odpoczęło, zlej sos do rondelka, zagotuj go i zagęść sosem pieczeniowym w proszku. Mięso krój w grube plastry, podawaj z pieczonymi ziemniakami, sosem i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rolada z karkówki z suszonymi wiśniami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Spagetti z tyńczykiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej