Skrzydełka na ryżu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Skrzydełka na ryżu

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

17

heart
21 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3.5 szklanki

1 sztuka

2 łyżki

0.33 łyżeczki

3 łyżeczki

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Skrzydełka umyj, osusz i oprósz przyprawą do złocistego kurczaka. Odstaw na 30 minut.

Krok 2

Ryż wypłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz. Marchewkę i pora oczyść, obierz, opłucz. Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, pora posiekaj w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć marchewkę, pora i chili, smaż razem kilka minut. Dodaj do ryżu, wymieszaj. Przełóż tę mieszankę do naczynia, w którym będziesz piec danie - trzeba je wcześniej posmarować olejem.

Krok 3

W garnku zagotuj wodę, rozpuść w niej bulionetkę i kostkę, dodaj szafran. Gorącym bulionem zalej ryż. Na ryżu ułóż skrzydełka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 40 minut a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze trochę aż skrzydełka się zrumienią.

Skrzydełka na ryżu - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Skrzydełka na ryżu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Skrzydełka na ryżuSkrzydełka na ryżu

Skrzydełka na ryżu to danie idealne na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Oprócz mięsa oraz ryżu jego ważnym składnikiem są warzywa – marchew i por, a także przyprawy, m.in. szczypta szafranu. Danie przygotujesz w zaledwie kilku prostych krokach. Na początku umyj, osusz i dopraw skrzydełka. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pora posiekaj w półplasterki, dosyp chili, po czym wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu dodaj do wcześniej odsączonego ryżu – wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do posmarowanego olejem naczynia, w którym będziesz piec potrawę. Teraz zalej przygotowany ryż gorącym bulionem. Podstawa potrawy jest już gotowa – ułóż na niej skrzydełka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Piecz do momentu, aż skrzydełka będą zarumienione i soczyste. Tak przygotowane danie udekoruj natką pietruszki lub kilkoma liśćmi bazylii. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj pyszne skrzydełka na ryżu.