
Składniki
3.5 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
0.33 łyżeczki
3 łyżeczki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Skrzydełka umyj, osusz i oprósz przyprawą do złocistego kurczaka. Odstaw na 30 minut.
Krok 2
Ryż wypłucz pod zimną bieżącą wodą, osącz. Marchewkę i pora oczyść, obierz, opłucz. Marchewkę zetrzyj na tarce jarzynowej, pora posiekaj w półplasterki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć marchewkę, pora i chili, smaż razem kilka minut. Dodaj do ryżu, wymieszaj. Przełóż tę mieszankę do naczynia, w którym będziesz piec danie - trzeba je wcześniej posmarować olejem.
Krok 3
W garnku zagotuj wodę, rozpuść w niej bulionetkę i kostkę, dodaj szafran. Gorącym bulionem zalej ryż. Na ryżu ułóż skrzydełka. Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 40 minut a następnie zdejmij folię i piecz jeszcze trochę aż skrzydełka się zrumienią.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Skrzydełka na ryżu
Skrzydełka na ryżu to danie idealne na szybki i smaczny obiad lub ciepłą kolację. Oprócz mięsa oraz ryżu jego ważnym składnikiem są warzywa – marchew i por, a także przyprawy, m.in. szczypta szafranu. Danie przygotujesz w zaledwie kilku prostych krokach. Na początku umyj, osusz i dopraw skrzydełka. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pora posiekaj w półplasterki, dosyp chili, po czym wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Po usmażeniu dodaj do wcześniej odsączonego ryżu – wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do posmarowanego olejem naczynia, w którym będziesz piec potrawę. Teraz zalej przygotowany ryż gorącym bulionem. Podstawa potrawy jest już gotowa – ułóż na niej skrzydełka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na kilkanaście minut. Piecz do momentu, aż skrzydełka będą zarumienione i soczyste. Tak przygotowane danie udekoruj natką pietruszki lub kilkoma liśćmi bazylii. Skorzystaj z proponowanego przepisu i przygotuj pyszne skrzydełka na ryżu.