Kapitańskie cygara z sosem koktajlowym
łatwe
159 osób zapisało

Składniki
30 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
30 gramów
60 gramów
120 gramów
2 sztuki
100 gramów
100 gramów
200 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka pokrój w grube paski, posyp Przyprawą do kurczaka Knorr i odstaw na 10 minut.

Krok 2
W tym czasie przygotuj surówkę. Marchewkę zetrzyj na tarce, a pomarańczę przekrój na pół, obierz, po czym jedną z połówek pokrój w kostkę. Z drugiej połówki wyciśnij sok i odstaw go na później.

Krok 3
Następnie pozwól dziecku wymieszać rodzynki, kostkę z pomarańczy i połowę majonezu. Ewentualnie dopraw je solą i cukrem do smaku.
Krok 4
Płatki kukurydziane zmiksuj i wymieszaj z bułką tartą. Dzieci mogą panierować kurczaka w kolejności: w mące, roztrzepanym jajku i przygotowanych płatkach kukurydzianych.
Krok 5
Smaż kawałki kurczaka na złoty kolor i dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 10 minut.
Krok 6
Na koniec pozwól dzieciom zrobić sos: resztę majonezu należy połączyć z ketchupem i sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Do dekoracji potrawy możesz użyć plastrów pomarańczy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej