Sos słodko-kwaśny z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos słodko-kwaśny z kurczakiem

Autor: magnolia0joaska

ratingratingratingratingrating

1

heart
10 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

125 gramów

1 sztuka

1 łyżeczka

375 gramów

1 łyżeczka

75 gramów

3 łyżeczki

30 gramów

20 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

500 gramów

20 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 plaster

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka oprószyć przyprawami i upiec w piekarniku (200C termoobieg, 45min). (jeżeli wykorzystujemy piersi, można je obsmażyć na patelni i ugotować w sosie)

Krok 2

Pomidory pokroić (ja miałam swoje, więc nie obierałam ich ze skórki; pomidory ze sklepu należy sparzyć i obrać ze skórki), cebulę posiekać. Wymieszać, dodać sól - gotować ok. 40min na wolnym ogniu.

Krok 3

Pokroić marchewkę w słupki, paprykę i ananasa w kostkę. Ddodać do pomidorów i cebuli wraz z przyprawami- gotować ok. 20min.

Krok 4

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w małej ilości soku z ananasa, dodać do sosu - zagotować (1min.)

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos słodko-kwaśny z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pieczony klops
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej