
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
100 gramów
1 sztuka
1 pęczek
1 pęczek
1 sztuka
150 gramów
2 łyżki
50 gramów
1 sztuka
2 łyżki
200 mililitrów
1 sztuka
0.5 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Białą cebulę pokrój w drobną kosteczkę, zeszklij ją w garnku na rozgrzanym oleju. Dodaj opakowanie kaszy pełnej smaku Knorr na kotlety, zalej 250ml wody i gotuj pod przykryciem około 15 minut, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się miękka w środku. Całość odstaw na bok, aby masa wystygła.

Krok 2
Puszkę ciecierzycy wypłucz z zalewy, z grubsza rozdrobnij ją widelcem, posiekaj pietruszkę i kolendrę. Mniejszą część posiekanej zieleniny odłóż do miski. Ziarna sezamu upraż na patelni. Pokrojone składniki razem z sezamem, mąką z ciecierzycy i jajkiem wymieszaj z ugotowaną kaszą.

Krok 3
Z powstałej masy uformuj małe kulki, delikatnie je rozpłaszcz, a następnie usmaż na oleju, na średnio rozgrzanej patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Krok 4
Sałatę i czerwoną cebulę pokrój w paseczki, pomidora pokrój w pół-plastry, wyciśnij sok z cytryny, drobno posiekaj chili i czosnek.

Krok 5
W misce pomieszaj jogurt, pozostałe zielone, sok z cytryny, masło orzechowe, chili i czosnek.

Krok 6
Placki tortilli podgrzej w mikrofali lub na patelni, posmaruj je obficie sosem, nałóż sałatę, cebulę, pomidory oraz co najmniej trzy kotleciki. Brzegi tortilli najpierw zawiń do środka, a następnie całość ściśle zroluj, przetnij na pół.


Dobra rada:
Tortillę może obsmażyć na suchej patelni – będzie wtedy chrupiąca.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kotlety z kaszy bulgur Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Wrapy z kotlecikami z kaszy
W ciągu dnia sięgamy po różnego typu dania. Będąc w biegu, często wybieramy gotowe produkty niewiadomego pochodzenia. Nie masz wystarczająco dużo czasu, aby przygotować pożywny posiłek? Mamy coś dla Ciebie! Wrapy z kotlecikami z kaszy to przysmak, który możesz mieć zawsze przy sobie!
Dla kogo?
Dla wszystkich osób, które spędzają dużo czasu poza domem i chciałyby poprawić jakość swojego jedzenia.
Na jaką okazję?
Wrapy z kotlecikami z kaszy sprawdzą się zarówno jako posiłek do pracy, jak i w formie codziennego obiadu.
Czy wiesz, że?
Wrapy zyskały na popularności w Kalifornii w latach 90. jako prostsza w przygotowaniu wersja meksykańskiego burrito.
Dla urozmaicenia:
Tortillę możesz obsmażyć na suchej patelni – będzie wtedy chrupiąca.