Kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
60 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

104 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 pęczek

3 łyżki

1 sztuka

50 gramów

50 gramów

50 gramów

50 gramów

100 mililitrów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój drobno dymki razem ze szczypiorem.

Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - Krok 1

Krok 2

Brokuł rozdrobnij na małe różyczki i zanurz je na 2 minuty w gotującej wodzie z solą, a następnie wystudź w zimnej.

Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - Krok 2

Krok 3

Sery zetrzyj na tarce, a migdały upraż na złoty kolor.

Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - Krok 3

Krok 4

W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż dymki. Gdy się lekko zarumienią, dodaj wypłukaną wcześniej kaszę jaglaną i gotuj do momentu miękkości.

Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - Krok 4

Krok 5

Całość zalej 300 ml wody oraz Fixem Knorr wymieszanym w mleku. Gotuj na wolnym ogniu lub wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika, aby kasza się uprażyła.

Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - Krok 5

Krok 6

Gdy kasza będzie już miękka, dodaj śmietanę, brokuły oraz starty ser. Całość dokładnie wymieszaj. Kasza powinna mieć kremową konsystencję. Danie posyp płatkami prażonych migdałów i szczypiorem.

Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeżeli nie zależy ci, aby kaszotto było wegetariańskie, możesz dodać np. pierś z kurczaka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kaszotto z kaszy jaglanej  z sosem serowym i brokułami Kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami

Masz czasem wrażenie, że przyrządzone przez Ciebie danie jest mało wyraziste? Przygotowane produkty są na tyle delikatne w smaku, że brakuje im charakteru? Wtedy z pomocą przychodzi sos! Ten esencjonalny dodatek uczyni z Twojego dania prawdziwą ucztę dla podniebienia. Jeśli chcesz się o tym przekonać, sięgnij po przepis na kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami. Uwaga – ten smak uzależnia!

Dla kogo?

Dla miłośników sera! Ta nuta smakowa jest tutaj bardzo wyczuwalna.

Na jaką okazję?

Na co dzień. Kaszotto z kaszy jaglanej z sosem serowym i brokułami to świetne urozmaicenie dla monotonnych obiadów.

Czy wiesz, że?

Brokuł określany jest również kapustą szparagową albo zielonym kalafiorem. To warzywo znane jest już od ponad 2000 lat!