Pomidory faszerowane kaszą jaglaną
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
236 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
200 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w niedużą kostkę i przesmaż w garnku na rozgrzanej oliwie.

Krok 2
Wsyp do garnka kaszę i wlej 400 ml ciepłej wody. Dodaj Bulionetkę drobiową Knorr, rozmieszaj aby rozpuściła się i całość zagotuj. Dzięki niej farsz nabierze pełnego smaku.

Krok 3
Zmniejsz ogień i gotuj do momentu wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Zdejmij z ognia, garnek przykryj i odstaw na 10-15 minut.

Krok 4
W tym czasie z pomidorów odetnij kapelusze i wydrąż miąższ. Gotową kaszę wymieszaj z posiekaną natką i napełnij przygotowane pomidory. Tak przygotowane pomidory wstaw na chwilę do nagrzanego (200°C) piekarnika i natychmiast podawaj.


Dobra rada:
Taki farsz z kaszą możesz wzbogacić np. dodatkiem suszonych pomidorów lub grzybów. Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcej