Kasza gryczana z warzywami
NOWY PRZEPIS
łatwe
2162 osoby zapisały

Składniki
2 opakowania
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
100 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
100 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinię bakłażana paprykę i cebulę pokrój w kostkę grubości od 1 do 1,5 cm. Warzywa przełóż do miski obtocz w oliwie, przełóż na blachę wyłożoną pergaminem wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20 do 30 minut. Warzywa w miedzy czasie przemieszaj co najmniej dwa razy.

Krok 2
Posiekaj czosnek, chili i rozmaryn.

Krok 3
W 400 ml gotującej się wody rozpuść kostkę rosołową. Powstałym bulionem zalej kaszę gotuj, najlepiej w kąpieli wodnej aż całkowicie wchłonie wodę i zrobi się miękka.

Krok 4
W garnku rozgrzej oliwę podsmaż na niej czosnek z chili, dodaj puszkę pomidorów pelatti, kapary, jogurt upieczone warzywa, oraz tymianek rozmaryn i oregano. Sos możesz doprawić odrobiną soli i cukru, o ile zachodzi taka potrzeba. Do gorącego sosu przełóż kasze i wymieszaj.


Dobra rada:
Kasza będzie jeszcze smaczniejsza jak podasz ją z tartym parmezanem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kasza gryczana z warzywami
Kolorowe warzywa przyciągają uwagę na straganach i w sklepach. Oto pokusa, której można ulec bez żadnych wyrzutów sumienia. Część produktów świetnie smakuje na surowo, część wymaga dodatkowej obróbki. Tym razem zaprezentujemy przepis, jak przygotować barwną i bogatą w składniki kaszę z warzywami, w której rządzą dary pól, grządek i ogrodów.
Dla kogo?
Kasza gryczana z warzywami zadowoli wegetarianów, ale nie tylko. Nawet zdeklarowani mięsożercy szybko zapomną o mięsnych dodatkach.
Na jaką okazję?
Pomysł na obiad dla całej rodziny. Wcześniejsze upieczenie warzyw wydobywa z nich jeszcze głębszy smak, więc do posiłku domownicy zasiądą z dużym entuzjazmem.
Czy wiesz, że?
Gryka, z której produkowana jest kasza gryczana, zalicza się do rodziny roślin rdestowatych. Z tego względu dużo bliżej jej do rabarbaru i szczawiu niż zbóż.
Dla urozmaicenia:
Wierzch kaszy gryczanej z warzywami udekorujcie prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżą natką pietruszki.