
Składniki
0.6 szklanki
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
0.5 sztuki
200 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę dokładnie wypłucz, następnie zalej wodą, dodaj kostkę Knorr i gotuj powoli, aż lekko zmięknie.

Krok 2
W drugim garnku gotuj pocięte żeberka z liściem laurowym, kminkiem i zielem angielskim.

Krok 3
Ziemniaki pokrój w kostkę, a włoszczyznę zetrzyj na tarce. Warzywa dodaj do mięsa pod koniec jego gotowania.

Krok 4
Następnie dodaj do zupy kaszę wraz z płynem, w którym się gotowała.

Krok 5
Do całości dodaj drugą kostkę oraz wodę, jeśli uznasz to za konieczne. Gotuj zupę jeszcze około 20 minut. Ziemniaki i kasza powinna być zupełnie miękkie. Gotową zupę podawaj z mięsem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPodobne przepisy
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Krupnik staropolski z mięsem
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna receptura uległa zagubieniu, a przepisu nie znasz na pamięć? Spieszymy z pomocą! Zobacz nasz przepis na krupnik staropolski z mięsem. Danie nie wymaga dużo pracy, przepis nie jest skomplikowany, a składniki na pewno masz w swoim domu. Wystarczy je wykorzystać i przygotować krupnik staropolski.
Dla kogo?
Przepis na krupnik na wędzonce po staropolsku sprawdzi się dla każdej osoby, która lubi od czasu do czasu powrócić do smaków znanych z dzieciństwa, do kuchni naszych mam i babć! Wykorzystaj go również wtedy, gdy nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie, ponieważ krupnik po staropolsku nie wymaga dużo pracy!
Na jaką okazję?
Gorący krupnik z mięsem świetnie rozgrzeje zmarzluchów po późnojesiennym lub zimowym spacerze. Sprawdzi się również latem, gdy podczas upałów apetyt jest nieco mniejszy. Przygotuj krupnik staropolski na obiad i ciesz się pysznym połączeniem smakowym!
Czy wiesz, że?
Krupnik gościł na polskich stołach już od wielu wieków! Nazwa tej zupy pochodzi od słowa „krupa”, które oznacza kaszę jęczmienną. Obecnie przepis jest modyfikowany na różne sposoby. Możesz dodać do niego ulubione warzywa lub zamienić kaszę jęczmienną na gryczaną. A nóż takie połączenie posmakuje Ci bardziej.
Dla urozmaicenia:
Choć tradycyjny krupnik po staropolsku to zupa z kaszą jęczmienną, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować ją także z kaszą gryczaną lub jaglaną. Po podaniu posyp zupę posiekaną natką pietruszki. Uzupełni ona smak dania oraz nada kolorowego akcentu.