
Składniki
4 sztuki
2 sztuki
1 szczypta
15 dekagramów
2 sztuki
50 dekagramów
1.7 litra
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Grzyby umyj, namocz i ugotuj. Następnie pokrój w kostkę. Obierz i pokrój ziemniaki w kostkę.

Krok 2
Kaszę opłucz, zalej wrzącym wywarem z 1,7 litra wody i kostek Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr, gotuj na małym ogniu często mieszając.

Krok 3
Pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do kaszy po około 20 minutach jej gotowania i gotuj do momentu, w którym będą miękkie.

Krok 4
Pokrój drobno cebule i podsmaż. Dodaj do zupy wraz z grzybami i wywarem z grzybów. Chwilę pogotuj. Zupę dopraw szczyptą soli do smaku . Krupnik po polsku posyp posiekaną natką pietruszki i podaj zaraz po przyrządzeniu.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Krupnik po polsku
Krupnik po polsku to zupa o delikatnym smaku i intensywnym aromacie. Proste, a zarazem pełne wdzięku i bardzo lubiane danie. Ta jedna z najbardziej klasycznych i najstarszych zup kuchni polskiej zazwyczaj przyrządzana jest z kaszy jęczmiennej. Są jednak i tacy, którzy twierdzą, że najlepszy krupnik powstaje na bazie kaszy pęczak. Niezależnie od tego, na który z tych dwóch wariantów się zdecydujesz, koniecznie wzbogać krupnik suszonymi grzybami. Pamiętaj o tym, że przed ugotowaniem należy je namoczyć – dzięki temu zmiękną i zwiększą swą objętość. Krupnik gotuj w garnku z grubym dnem i często mieszaj – kasza lubi się przypalać. Niektórzy nie wyobrażają sobie krupniku bez dodatku opalonej nad gazem lub przypieczonej w piekarniku cebuli. Twierdzą, że nadaje ona zupie niepowtarzalny charakter. Może warto to sprawdzić?