Barszcz biały a la krupnik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz biały a la krupnik

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
531 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

107 osób wydrukowało

Pobierz pdf

213 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

5 sztuk

15 dekagramów

1 sztuka

4 sztuki

1 łyżka

5 łyżek

750 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Podgotuj kiełbasy w 650 mililitrach wody z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Barszcz biały a la krupnik - Krok 1

Krok 2

Następnie wyjmij je, zdejmij flak i pokrój w kostkę. Przecedź wywar i wrzuć do niego kiełbasę.

Barszcz biały a la krupnik - Krok 2

Krok 3

Rozrób Barszcz biały Knorr w 100 mililitrach zimnej wody, dodaj do wywaru i krótko podgotuj.

Barszcz biały a la krupnik - Krok 3

Krok 4

Dodaj ugotowaną kaszę jęczmienną, lekko podsmażone pieczarki oraz chrzan i ponownie zagotuj.

Barszcz biały a la krupnik - Krok 4

Krok 5

Na końcu dodaj śmietanę i podawaj.

Barszcz biały a la krupnik - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 11.03.2018

    bardzo fajny pomysł !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula Wlo

    Paula Wlo , 22.02.2018

    pyszka ! fajny pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały a la krupnik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały a la krupnikBarszcz biały a la krupnik

Barszcz biały można przygotować na wiele sposobów, urozmaicając jego podstawową wersję. Wypróbuj np. wariantu z kaszą jęczmienną oraz pieczarkami, które nadadzą daniu dodatkowy aromat, kojarzący się z krupnikiem. Przyrządź do niego wyrazisty bulion mięsny lub warzywny. Dopraw go liściem laurowym oraz zielem angielskim. Ugotowane do miękkości w nim mięso możesz później wykorzystać do innej potrawy lub zaserwować jako dodatek do zupy. Z barszczem świetnie skomponuje się biała oraz wiejska kiełbasa lub kawałek wołowiny. Natomiast dymny aromat i posmak zyskasz za sprawą wędzonego boczku. Bulion zapraw gotową wersją barszczu białego dostępną w sklepach lub domowym zakwasem oraz kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany. Zamiast ziemniaków, dodaj do niego kaszę jęczmienną, która zagęści konsystencję dania. Pieczarki przed połączeniem z całością, zeszklij na patelni bez dodatku przypraw. Barszcz à la krupnik podawaj na ciepło z chrupiącym pieczywem. Dekoracyjnie oprósz go natką pietruszki lub koperkiem. Koniecznie wypróbuj ten przepis.