Barszcz biały z ziemniakami osobno: z chrzanem | Przepisy.pl pixel

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
75 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

119 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 opakowanie

2 łyżki

750 mililitrów

300 gramów

120 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę lub wywar. Dodaj zawartość opakowania Barszcz biały Knorr.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - Krok 1

Krok 2

Kiełbasę pokrój w półplasterki i dodaj do zupy. Barszcz dopraw chrzanem i gotuj 5 minut.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - Krok 2

Krok 3

Ugotuj ziemniaki. Gdy będą miękkie, odcedź je i ugnieć tłuczkiem. Przełóż do miseczki.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - Krok 3

Krok 4

Boczek lub słoninę pokrój w kostkę i wytop na patelni, aż powstaną skwarki. Polej tłuszczykiem ziemniaki i podawaj z barszczem. Ziemniaki serwowane w oddzielnej miseczce i jadane z zupą to częsty zwyczaj w tradycyjnej kuchni polskiej.

Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Barszcz biały
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami

Jeśli masz ochotę na pyszną, wyrazistą zupę, przepis na barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami będzie dobrym rozwiązaniem. Do przygotowania tego dania potrzebujesz kiełbasy, np. białej, ale doskonale sprawdzi się również wędzona. Pokrój ją w plasterki i gotuj pod przykryciem. Chcesz, żeby smak zupy był bardziej intensywny? Koniecznie dodaj do niej ziele angielskie, liść laurowy, świeżo zmielony pieprz i majeranek. Doskonale sprawdzi się również czosnek, który w całości można wrzucić do gotującej się zupy. Zamiast niego możesz również użyć chrzanu ze słoiczka – potrawa będzie równie smaczna. Pod koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane ziemniaki ugnieć tłuczkiem lub przeciśnij przez praskę, natomiast boczek lub słoninę podsmaż na patelni wraz z posiekaną cebulą. Barszcz biały z tłuczonymi ziemniakami podawaj w chlebowych miseczkach lub tradycyjnie – na talerzach. Do dekoracji użyj natki pietruszki. Koniecznie wypróbuj ten przepis na przyrządzenie pysznego barszczu białego.