Zupa z podgrzybków przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa z podgrzybków

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

29

heart
448 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

287 osób wydrukowało

Pobierz pdf

484 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 dekagramów

50 dekagramów

5 dekagramów

5 dekagramów

0.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby lekko rozmroź, pokrój w paski. Przygotuj wywar z 1,5 litra wody i kostki Bulionu grzybowego Knorr. Usmaż grzyby i dodaj do wywaru.

Zupa z podgrzybków - Krok 1

Krok 2

Opłucz kaszę i ugotuj w wywarze.

Zupa z podgrzybków - Krok 2

Krok 3

Z przesianej mąki i jaja z dodatkiem wody zagnieć twarde ciasto. Zetrzyj ciasto na tarce o grubych oczkach i włóż do kaszy pod koniec gotowania.

Zupa z podgrzybków - Krok 3

Krok 4

Pokrój mięso kury w paski. Dodaj do wywaru mięso z kury oraz śmietanę.

Zupa z podgrzybków - Krok 4

Krok 5

Zupę grzybową Knorr rozprowadź w zimnej wodzie i dodaj do garnka. Gotuj 10 minut i dopraw do smaku.

Zupa z podgrzybków - Krok 5

Krok 6

Zupę z podgrzybków podawaj posypaną natką pietruszki.

Zupa z podgrzybków - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa z podgrzybków - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupa z podgrzybkówZupa z podgrzybków

Gęsta, smakowita, pachnąca lasem i grzybami... Zupa z podgrzybków uświetni niejedną rodzinną uroczystość. Dodaj do niej kluseczki oraz soczyste kawałki pieczonej kury i podawaj na stół. Serwuj to doskonałe pierwsze danie zarówno w wersji z kaszą jęczmienną, jak i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Jeśli masz mało czasu i nie zdążysz przyrządzić kluseczek, zaopatrz się w gotowy makaron, na przykład łazanki. W sezonie wybierz się natomiast do lasu i przyrządź zupę na bazie świeżych, własnoręcznie zebranych podgrzybków. Pamiętaj, by dokładnie je oczyścić. W awaryjnych sytuacjach możesz przygotować to danie w mniej wykwintnej wersji i zastąpić leśne grzyby nieco mniej aromatycznymi, pokrojonymi w plasterki pieczarkami. Ich zaletą jest bardziej stonowany, subtelny smak. Są również łatwo dostępne bez względu na porę roku.