Gołąbki na Wielkanoc – świąteczne: przepis | Przepisy.pl pixel

Małopolskie gołąbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

41

heart
585 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

478 osób wydrukowało

Pobierz pdf

746 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szklanka

1 szklanka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kapustę sparz, przygotuj liście.

Małopolskie gołąbki - Krok 1

Krok 2

Ugotuj ryż i kaszę. Grzyby namocz i podgotuj.

Małopolskie gołąbki - Krok 2

Krok 3

Kaszę i ryż wymieszaj, dodaj pokrojone drobno grzyby, dodaj jajko i przypraw solą i pieprzem.

Małopolskie gołąbki - Krok 3

Krok 4

Przesmaż cebulkę i dodaj do farszu. Farsz układaj na liściach i zwijaj tak jak normalne gołąbki.

Małopolskie gołąbki - Krok 4

Krok 5

Włóż do brytfanny, dodaj 1-2 łyżki oleju, szklankę wody, wstaw do piekarnika i piecz około 50 minut.

Małopolskie gołąbki - Krok 5

Krok 6

Zaglądaj od czasu do czasu, w razie konieczności podlej wodą.

Małopolskie gołąbki - Krok 6

Krok 7

Po upieczeniu gołąbki wyjmij z sosu, dodaj do niego śmietankę i zagotuj. Podawaj z ziemniaczkami.

Małopolskie gołąbki - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Małopolskie gołąbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej