
Składniki
700 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
2 szklanki
3 łyżki
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Ryż ugotuj w lekko słonej wodzie.

Krok 2
Pieczarki drobno posiekaj i smaż na rozgrzanej patelni z margaryną wraz z rozdrobnioną kostką Knorr, aż będą miękkie.

Krok 3
Dwie łyżki pieczarek odłóż, a resztę wymieszaj z ryżem.

Krok 4
Z kapusty wytnij środek i gotuj w wodzie, zdejmując po kolej górne ugotowane liście. Z listków odetnij grube części.

Krok 5
Nakładaj na liście nadzienie, zawijaj gołąbki, a następnie ciasno układaj na dnie garnka.

Krok 6
Odłożone pieczarki zagotuj na patelni ze szklanką wody. Dodaj śmietanę i gdy się zagotuje, przelej do garnka z gołąbkami. Duś gołąbki na wolnym ogniu przez 20 minut. Tak przygotowane gołąbki najlepiej podawaj z ziemniakami puree.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z pieczarkami
Ta popularna w Polsce potrawa to nic innego jak garść mięsa z ryżem zawinięta w liście parzonej kapusty i uduszona w sosie. Oto przysmak, który jednoznacznie kojarzy się z domową kuchnią. Co powiesz na to, by tym razem przyrządzić gołąbki jarskie z pieczarkami? Pomimo wyeliminowania mięsnego składnika, smakują wyśmienicie.
Dla kogo? Chociaż klasyczne polskie kulinaria daniami mięsnymi stoją, gołąbki można zrobić również w wersji wegetariańskiej, z samymi grzybami, czyli np. pieczarkami oraz ryżem. Przepis na gołąbki z pieczarkami ucieszy każdego miłośnika tradycyjnych specjałów, któremu zależy na wykluczeniu mięsa z jadłospisu.
Na jaką okazję? Zrobienie farszu do gołąbków z pieczarkami nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Samo zawijanie gołąbków wbrew pozorom też nie stanowi problemu, wymaga jedynie niewielkiej praktyki. Nie musisz czekać z przygotowaniem potrawy na specjalną okazję. Masz zamiar zaprosić do stołu najbliższą rodzinę? Rodzice i dziadkowie z pewnością docenią przygotowane przez ciebie gołąbki z ryżem i pieczarkami.
Czy wiesz, że? Gołąbki zazwyczaj przyrządza się z mielonego mięsa wieprzowego i ryżu lub kaszy, a także grzybów i cebuli. Danie to znane jest również na kresach oraz w innych krajach słowiańskich. Co ciekawe, gołąbki spożywane są także w Skandynawii i na Bałkanach – jednak tam do ich przygotowania używa się liści winogron. Gdy nabierzesz już wprawy, do gołąbków z pieczarkami śmiało możesz dodawać mniej oczywiste składniki.
Dla urozmaicenia: Gołąbki z pieczarkami i ryżem podawać można z gęstym sosem pomidorowym, koperkowym lub grzybowym. Jeśli twoi domownicy są łasuchami, możesz serwować to danie z ziemniakami. Smacznego!