
Składniki
1 sztuka
700 gramów
1 słoik
2 sztuki
1 słoik
5 sztuk
1 pęczek
2 słoiki
100 gramów
2 sztuki
4 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty wytnij głąb, nacinając tym samym złączenie liści. Całą główkę kapusty umieść w gotującej się wodzie. Wodę utrzymuj w temperaturze ok. 90°C, tak aby nie bulgotała. Sparzone liście zdejmuj po kolei z główki i odkładaj je na bok.

Krok 2
Czerwoną paprykę oraz cebulę pokrój w kosteczkę, posiekaj czosnek i natkę kolendry i czosnek, przepłucz fasolę i kukurydzę.

Krok 3
Czosnek i cebulę podsmaż w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Połowę cebuli i czosnku dodaj do mięsa mielonego, resztę zalej pomidorami z puszki, dodaj szklankę wody, jedną rozdrobnioną papryczkę chipotle z odrobiną sosu, połowę ilości mielonej kolendry i kminu. Sos gotuj powoli pod przykryciem. Na koniec dopraw do smaku szczyptą soli i cukru o ile uznasz to za konieczne.

Krok 4
W międzyczasie mięso z cebulą dopraw pozostałymi przyprawami (mielonymi ziarnami kolendry, kminem rzymskim), Przyprawą do mięs Knorr, dodaj połowę posiekanej natki kolendry, fasolę, paprykę i kukurydzę. Farsz dokładnie wymieszaj.

Krok 5
Na sparzony liść kapusty nałóż sporą ilość farszu i, zaczynając od boków, zawiń go do środka, a następnie zroluj ściśle.

Krok 6
Na dno nowego garnka z szerokim dnem ułóż kilka pozostałych liści kapusty (zapobiegnie to przypalaniu się sosu). Na nich połóż gołąbki. Układaj je tak, aby dobrze przylegały jeden do drugiego. Całość zalej sosem i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 30-40 minut. Gotowe gołąbki podawaj z sosem pomidorowym, posypane pozostałą kolendrą.


Dobra rada:
Do mięsnego farszu możesz także dodać 100 g surowego ryżu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki z meksykańskim twistem
Aromatyczne gołąbki – trudno znaleźć kogoś, kto nie uwielbia ich smaku. Kojarzone z czasem dzieciństwa i obiadów u babci. W Polsce od lat nie mają sobie równych. A jak to się ma w innych zakątkach świata? Czas poszerzyć swoje kulinarne horyzonty! Zainspiruj się przepisem na gołąbki meksykańskie z fasolą, papryką i kukurydzą i stwórz w swoim domu prawdziwą ucztę!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistych smaków! Tak przygotowanym gołąbkom ciężko się oprzeć. To co, zawijamy?
Na jaką okazję?
Na rodziny obiad! Zaproś rodziców, dziadków i zaskocz ich nową propozycją podania ukochanych gołąbków – tym razem w meksykańskim stylu!
Czy wiesz, że?
Na Bałkanach do przygotowania gołąbków zamiast kapusty używa się liści winogron.
Dla urozmaicenia:
Do mięsnego farszu gołąbków możesz dodać także ok. 100 g surowego ryżu.