Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą
łatwe
289 osób zapisało

Składniki
500 gramów
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
0.5 sztuki
1 pęczek
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 słoik
1 sztuka
6 łyżek
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kajzerkę namocz w mleku, odciśnij. Papryczkę oraz czosnek posiekaj, cukinię przekrój wzdłuż na cztery części i wykrój gniazda, następnie pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm, tak samo pokrój ser. Kolendrę pokrój drobno.

Krok 2
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, odciśniętą kajzerkę i bułkę tartą. Dodaj przyprawę Knorr, kumin oraz kolendrę mieloną i wyrób jednolitą masę.

Krok 3
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż cukinię. Dopraw do smaku, dodaj chili oraz pokrojoną kolendrę. Wystudź, a następnie dodaj pokrojony ser i wymieszaj.

Krok 4
Mięsną masę podziel na porcje, rozłóż na folii spożywczej i lekko rozgnieć. Na każdą porcję nałóż cukinię z serem, następnie zwiń jak gołąbki i ściśnij, aby się nie rozwijały. Obtocz w mące i obsmaż na patelni.

Krok 5
W niedużym garnku przesmaż cebulę pokrojoną w kostkę, dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Zmiksuj na gładko i dopraw do smaku odrobiną soli oraz cukrem. Sos wlej na patelnię z gołąbkami i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Gotowe gołąbki podawaj np. z ryżem.


Dobra rada:
Aby przygotować gołąbki w innej odsłonie, przygotuj je w sosie śmietanowym – zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Dalej postępuj tak, jak w przepisie.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą
Gołąbki meksykańskie to prawdziwa eksplozja smaków. Wracając myślami do czasów dzieciństwa, najczęściej wspominamy tradycyjne gołąbki, zawinięte w liście białej kapusty, podawane z aromatycznym sosem pomidorowym. Jak się jednak okazuje, gołąbki to danie, które dotarło także na inny kontynent. Zainspiruj się kolorową, aromatyczną kuchnią Meksyku i przygotuj gołąbki meksykańskie z cukinią, chili i kolendrą!
Dla kogo?
Dla miłośników wyrazistej, pełnej nowych smaków kuchni. Koniec z nudą!
Na jaką okazję?
Organizujesz niedzielny obiad w gronie rodziny? Zaskocz najbliższych oryginalnym przepisem i przygotuj gołąbki meksykańskie!
Czy wiesz, że?
Kolendra pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje walory smakowe, dlatego należy dodawać ją do potrawy dopiero pod koniec gotowania.
Dla urozmaicenia:
Aby przygotować gołąbki meksykańskie w innej odsłonie, zaserwuj je w sosie śmietanowym. Zeszklij cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodaj śmietanę i dopraw do smaku. Dalej postępuj zgodnie z przepisem.