Warzywny wellington przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywny wellington

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

31

heart
90 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

135 osób wydrukowało

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

3 łyżki

2 łyżki

100 mililitrów

200 mililitrów

1 łyżka

2 łyżki

50 gramów

100 gramów

1 pęczek

300 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Warzywa umyj, pokrój w gruba kostkę 2 cm na 2. Warzywa delikatnie obtocz w oliwie, oprósz przyprawą do warzyw z grilla. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Obok warzyw umieść całą nie obraną główkę czosnku. Warzywa wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 40 minut. Czosnek wyjmij po 20 minutach, obierz, rozetrzyj na miazgę. Zetrzyj ser na tarce, posiekaj natkę pietruszki, posiekaj kapary. Jajko rozmieszaj w miseczce widelcem.

Warzywny wellington - Krok 1

Krok 2

W międzyczasie przygotuj sos. Na patelni rozpuść masło, połącz go z mąką do powstałej w ten sposób zasmażki, dodaj mleko i śmietanę. Sos dokładnie wymieszaj, aby nie powstały gródki i doprowadź do wrzenia, gotuj dwie trzy minuty aż zgęstnieje. Powinien być bardzo gęsty. Do sosu dodaj upieczone warzywa razem z sokiem, roztarty na miazgę czosnek, kapary, ser i natkę pietruszki.

Warzywny wellington - Krok 2

Krok 3

Warzywa sos odstaw do wystudzenia.

Warzywny wellington - Krok 3

Krok 4

Na desce rozwałkuj płat ciasta francuskiego o wymiarach 15 na 15, ciasto posmaruj rozkłóconym jakiem, na środki placka umieść słuszną porcję sosu razem z warzywami około 100g. Końce ciasta zawijaj do środka sklejając jednocześnie brzegi.

Warzywny wellington - Krok 4

Krok 5

Gotowe ciastko posmaruj z wierzchu jajkiem oprósz czarnuszką. Następnie umieść wellingtony na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 200 °C piekarniku przez około 30 minut. Aż ciastka będą rumiane.

Warzywny wellington - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do Wellingtonów możesz dodać podsmażone mięso z kurczaka. Będzie wtedy mógł serwować kompletne danie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywny wellington - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywny wellingtonWarzywny wellington

Za co tak bardzo kochamy sztukę kulinarną? Za różnorodne smaki, a także za… jej nieprzewidywalność. Bazując na oryginalnym przepisie, odtwarzasz daną potrawę, ale to od twojej inwencji zależy jej ostateczny wygląd i smak. Nawet najbardziej tradycyjne danie można przygotować w nowym wydaniu. Nie wierzysz? Mamy coś dla ciebie! Już dziś podaj warzywny wellington. Przepis bez mięsa? Tak też się da! Spróbuj!

Dla kogo?

Dla wegetarian i wszystkich miłośników warzyw. Czas na kolory na talerzu!

Na jaką okazję?

Danie świetnie sprawdzi się podane na obiad. Poznaj moc warzyw i nową wersję tradycyjnej potrawy.

Czy wiesz, że?

Wellington wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Główną rolę odgrywa w nim polędwica wołowa. Mięso obtacza się warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, a następnie zapieka w cieście francuskim. Potrawa została nazwana na cześć generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo, księcia Wellingtona.

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie preferujesz diety wegetariańskiej, do wellingtona warzywnego możesz dodać podsmażone mięso kurczaka.