Muszle nadziewane z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Muszle nadziewane z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
467 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

635 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1224 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 sztuk

1 opakowanie

3 sztuki

1 łyżka

100 gramów

500 gramów

150 gramów

0.5 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

6 łyżek

100 gramów

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na udkach ugotuj rosół lub inną zupę. Ugotowane mięso oddziel od kości. Muszle makaronowe sparz przez 4 minuty w gotującej się wodzie, odcedź, przelej zimną wodą, odstaw na bok.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kosteczkę. Pomidory pokrój w kostkę, ser, marchew i zetrzyj na tarce i umieść w oddzielnej miseczce. Cukinię pokrój w plastry, czosnek i natkę pietruszki posiekaj.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 2

Krok 3

Na patelni na dwóch łyżkach oliwy podsmaż cebulę z marchwią i część czosnku. Dodaj je do mięsa i wszystko razem zmiel w maszynce do mięsa. Powstały farsz dopraw do smaku, dodając połowę parmezanu i połowę natki pietruszki. Farsz dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzu i majerankiem.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 3

Krok 4

Na kolejnych dwóch łyżkach oliwy, na patelni po smażeniu cebuli, podsmaż szpinak. Gdy zmięknie, wymieszaj go z serem ricottą i żółtkiem jajka. Dopraw do smaku.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 4

Krok 5

W małym rondelku połącz starte pomidory, pozostały czosnek i szklankę wody z Fixem. Wszystko razem zagotuj.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 5

Krok 6

Dno okrągłej formy do tarty wysmaruj pozostałą oliwą. Rozłóż na niej plastry cukinii i połóż warstwę szpinaku z ricottą. Farszem nadziej muszle i ułóż na szpinaku. Pozostały szpinak rozłóż dekoracyjnie po wierzchu zapiekanki. Na szpinaku ułóż muszle z mięsnym farszem. Całość pokryj sosem pomidorowym. Po wierzchu zapiekankę skrop kilkoma łyżkami śmietany i oprósz pozostałym parmezanem. Zapiekankę przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 190 ⁰C piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usuń folię, a zapiekankę piecz jeszcze 3 minut, tak aby ser zapiekł się z wierzchu.

Muszle nadziewane z warzywami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak możesz doprawić szczyptą gałki muszkatowej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Muszle nadziewane z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Muszle nadziewane z warzywamiMuszle nadziewane z warzywami

Muszle nadziewane z warzywami – dobrze zapamiętaj tę nazwę. Raz przyrządzone, będą stanowić wspomnienie, które przyprawi cię o szybsze bicie serca, a gdzieś ze środka usłyszysz znajomy dźwięk, jakby delikatne burczenie. To jednoznaczny sygnał – makaronowe muszle ponownie na stół!

Dla kogo? Faszerowane muszle to danie dla prawdziwych estetów. Dla tych, którzy jedzą oczami i smakują różnymi zmysłami. Doskonały kształt makaronu, paleta kolorowych warzyw, intensywny aromat ziół i przypraw – będzie się działo!

Na jaką okazję? Muszle faszerowane z warzywami świetnie sprawdzą się w każdej sytuacji, w której chcemy komuś zaimponować lub się popisać. Alternatywnie – przypodobać lub do czegoś przekonać. To będzie misja zakończona sukcesem!

Dla urozmaicenia: Warzywa, którymi faszerujemy muszle, nie muszą być podane tylko w formie gotowanej czy duszonej. Charakterystycznego smaku dodadzą te grillowane – w szczególności papryka czy cukinia. Wyrafinowany smak!

Czy wiesz, że? Darmowa lekcja włoskiego! Makaron w kształcie muszli to włoskie conchiglie.

Czas przestać nawijać makaron na uszy. Czas gotować muszle nadziewane z warzywami! Smacznego!