
Składniki
9 sztuk
500 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 słoik
75 gramów
2 sztuki
4 łyżki
200 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę i cukinię pokrój w kosteczkę 1 x 1 cm, czosnek i cebulę drobno posiekaj. Zetrzyj na tarce oba sery oraz marchewkę.

Krok 2
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż czosnek, cebulę i marchew. Smaż, aż warzywa zaczną się rumienić. Dodaj mięso mielone i smaż, aż mięso będzie zupełnie suche.

Krok 3
Wtedy dodaj puszkę pomidorów, pół szklanki wody oraz Fix. Do powstałego sosu dodaj paprykę oraz cukinię i wszystko razem gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Krok 4
Na dno naczynia żaroodpornego wylej niewielką ilość sosu i ułóż na nim płaty makaronu. Następnie nałóż warstwę sosu, po czym na nowo ułóż płaty makaronu. Czynność powtórz, tworząc jedną lub dwie warstwy makaronu.

Krok 5
Lazanie wykończ z wierzchu śmietaną, posyp obficie serem i piecz w nagrzanym do 180 ⁰C piekarniku przez ok. 20 minut.


Dobra rada:
Do lazanii możesz również dodać podsmażony na patelni szpinak.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Naturalnie Smaczne Klopsiki w sosie pomidorowym Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDomowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?
Czytaj więcejChcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią
Makaron, sos, makaron, sos, makaron, sos – proste? Lazania mięsno-warzywna udowodni ci, że w kuchni może być równocześnie szybko, prosto, pysznie i pożywnie. To będzie prawdziwie włoska przyjemność!
Dla kogo?
Dla wielbicieli kuchni włoskiej, dla których gotowanie makaronu przy dźwiękach „Lasciate mi cantare” jest najlepszym momentem dnia. Niech żyje życie!
Na jaką okazję?
Rodzinny obiad do pełna, romantyczna kolacja przy świecach, popołudniowa przekąska – to zadania dla lazanii. Z każdego z nich makaronowy przekładaniec wyjdzie obronną ręką. Im więcej kondygnacji, tym lepiej! A jeśli jednak nie zjemy jej „na raz”, bez obaw – lazania odgrzana na drugi dzień może w nas wywołać kolejne „ochy” i „achy”.
Dla urozmaicenia:
Lazania mięsno-warzywna poleca się wszystkim kreatywnym w kuchni. Sam wybierz warzywa, rodzaj mięsa, dodatki. Może coś na zielono? Szpinak będzie w punkt!
Czy wiesz, że?
Lazania to prawdziwa bohaterka włoskiej kuchni - doczekała się nawet swojego święta narodowego. 29 lipca odbywa się włoska fiesta na jej cześć.
Przygotuj mięsno-warzywną lazanię i przekonaj się, czy pokochasz ją równie mocno, jak pewien bardzo znany kot! Smacznego!