Lasagna serowa z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagna serowa z bakłażanem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

heart
254 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

67 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

100 gramów

500 mililitrów

0.3 sztuki

1 łyżka

3 łyżki

2 sztuki

1 sztuka

1 opakowanie

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 1

Krok 2

Następnie wsyp mąkę i lekko ją podsmaż.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 2

Krok 3

Wlej mleko i energicznie mieszaj sos, aż się zagotuje i powstanie sos beszamel.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 3

Krok 4

Do sosu dodaj rozdrobnione kawałki sera, oregano oraz Fix Knorr. Dokładnie wymieszaj.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 4

Krok 5

Bakłażana pokrój w cienkie plastry.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 5

Krok 6

Na dno naczynia żaroodpornego wylej łyżkę sosu i dokładnie ją rozsmaruj. Połóż warstwę makaronu, następnie kolejno sos, plastry bakłażana i ponownie makaron. Warstwy powtórz do wysokości naczynia i ostatnią zalej szczelnie sosem.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 6

Krok 7

Naczynie zakryj z wierzchu folią aluminiową i piecz w rozgrzanym do 160 stopni piekarniku przez 45 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zwiększ temperaturę do 200 °C i piecz, aż z wierzchu lasagna nabierze rumianych kolorów.

Lasagna serowa z bakłażanem   - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 01.06.2018

    Spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagna serowa z bakłażanem   - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagna serowa z bakłażanem  Lasagna serowa z bakłażanem

Margarynę rozpuść w rondelku i podsmaż posiekana cebulę i czosnek.