Lasagne z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Lasagne z bakłażanem

extra ziołowa

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

6

heart
152 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

129 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 opakowanie

500 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

2 sztuki

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu kilka minut. Dopraw do smaku i odstaw.

Krok 2

Bakłażana pokrój w cienkie plastry, posmaruj oliwą i grilluj z obu stron.

Krok 3

Na rozgrzanej patelni z oliwą przesmaż mięso, dodaj pomidory z puszki oraz Fix Knorr. Całość wymieszaj i gotuj 5-8 minut.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Spód naczynia pokryj dwoma łyżkami śmietanowego sosu, następnie ułóż warstwę płatów makaronu, potem warstwę sosu bolońskiego.

Krok 5

Na mięsny sos ułóż warstwę bakłażanów – całość posmaruj ponownie śmietanowym sosem i przykryj makaronem. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników.

Krok 6

Wierzch zapiekanki polej pozostały sosem śmietanowym oraz serem pokrojonym w cienkie plastry. Lasagne wstaw do nagrzanego do 200 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 25-30 minut. Tip: Jeśli w Twojej kuchni znajduje się świeża bazylia, jej liście również możesz wykorzystać i dodać je do zapiekanki.

1

Opinie o przepisie

  • daniel ostrowski

    daniel ostrowski , 08.06.2018

    No i spoko.PPrzepis ok

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Lasagne z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Domowy pasztet to pyszna pozycja zarówno w świątecznym, jak i codziennym jadłospisie. Stanowi doskonałą przekąskę na zimno. Wystarczy podać do niego świeże pieczywo, kiszonego ogórka lub odrobinę chrzanu i gotowe! Może się jednak okazać, że dodatki nie wystarczą, jeśli popełnimy błędy już na etapie przygotowania masy z mięsa lub warzyw. Jak piec pasztet, żeby nie był suchy?

Czytaj więcej

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Lasagne z bakłażanemLasagne z bakłażanem

Nazwa lasagne odnosi się zarówno do rodzaju makaronu, mającego formę sporej wielkości prostokątnych płatów, jak i popularnej włoskiej potrawy, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Najbardziej klasyczne odmiany lasagne to bolognese oraz napoli, lecz tradycyjny sos urozmaicić możesz przy pomocy grillowanej cukinii, szparagów i szpinaku. Nasza propozycja to lasagne z bakłażanem. To warzywo nadal nie jest zbyt często wykorzystywane w polskich kuchniach. Najwyższa pora to zmienić, a wypróbowanie przepisu na lazanię z bakłażanem to doskonały pretekst.

Dla kogo?

Uwielbiasz włoskie dania i wciąż szukasz smacznych sposobów na podawanie potraw z tego regionu świata. Koniecznie umieść lasagne z bakłażanem i mięsem w swojej prywatnej książce kucharskiej.

Na jaką okazję?

Różnego rodzaju zapiekanki, w tym lasagne z bakłażanem i mozzarellą, sprawdzają się doskonale podczas przyjęć, kiedy przy stole zasiada więcej osób niż zazwyczaj. Każdy gość otrzyma porcję gorącej potrawy w tym samym czasie, a ty nie spędzisz połowy imprezy w kuchni. Lasagne z bakłażana przygotuj wcześniej i wstaw do pieca, gdy goście już się zjawią.

Czy wiesz, że?

By zrobić to danie, makaron najlepiej włożyć do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem oliwy na około dwie / trzy minuty. Dopiero po tej czynności układaj płaty warstwowo w naczyniu. Możesz również użyć surowego makaronu, ale wówczas lasagne z bakłażanem musisz piec dłużej. 

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania lasagne najlepiej użyć mięsa mielonego, lecz możesz też wykorzystać w tym celu pokrojoną na drobne kawałki i podsmażoną na patelni pierś z kurczaka lub szynkę. Jeżeli chcesz nadać daniu mocno ziołowego smaku, przypraw je tymiankiem, oregano, bazylią oraz papryką chili. Na wierzchu, nie zapomnij o serze.